Week van de Groeilamp

banner groeilamp

Week van de Opvoeding wordt Week van de Groeilamp!

Elk jaar van 16 tot 23 mei laten we ons licht schijnen op 'opvoeden en opgroeien'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. 

Omdat het over meer gaat dan enkel opvoeden, komen we met een nieuw concept op de proppen. Vanaf dit jaar steken we die week samen de groeilamp aan. Om alle geweldige ouders, familieleden en opvoeders in de spotlights te zetten. Omdat jullie dat dubbel en dik verdienen. En om de plaatsen waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet, in de kijker te zetten. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. En dat is oké! 

Kom je ook meedoen?

Waarheen?

De kalender op Groeimee.be bundelt tijdens de Week van de Groeilamp alle activiteiten die in dit kader georganiseerd worden.

Je kan filteren op 'wat, waar en wanneer' om het aanbod te vinden dat op jouw lijf geschreven staat!

Net zoals vorig jaar slaan we de handen in elkaar met Gezinsbond en VCOK om een uitgebreid aanbod webinars te organiseren.

Elke maandag- en donderdagavond in mei is webinar-avond, feestdagen uitgezonderd!

Volgende thema's komen aan bod:

 • maandag 3 mei: Wij-tijd (3-12jaar)
 • donderdag 6 mei: Risicovol spelen (0-12 jaar)
 • maandag 10 mei: Eten, slapen, spelen (0-3 jaar)
 • maandag 17 mei: Stress bij kinderen (3-12 jaar)
 • donderdag 20 mei: Jij en je puber (12-16 jaar) 
 • donderdag 27 mei: Onderhandelen (6-14 jaar)
 • maandag 31 mei: Zelfvertrouwen bij kinderen (3-12 jaar)

Hieronder vind je de inschrijvingsmogelijkheden per webinar. 

3 mei: Wij-tijd

Ouders worstelen weleens met de combinatie van werk, vrije tijd en opvoeden. Vaak denken ze dat kwali-tijd ligt in vakanties, feesten of geplande activiteiten. Toch zijn het de kleine momenten die bepalen wat kinderen meedragen van hun jeugd. ‘WijTijd’ inspireert ouders om kosteloze koestermomenten door te brengen met hun kinderen, kansen die dagelijks voor het grijpen liggen om blijvende herinneringen te maken. Concreet, speels en haalbaar voor elke ouder.

Praktisch:

 • 3 mei 2021 om 20 uur
 • door Björn Accou (IdeeKids)
 • Inschrijven via Gezinsbond

17 mei: Stress bij kinderen

Wat is de impact van stress op kinderen, hoe kan je stress herkennen en hoe ga je hier als ouder mee om?
Zolang stress en ontspanning elkaar aanvullen is er niets mis met een gezonde portie stress. Eens het evenwicht zoek raakt, kunnen spanningen ontstaan bij kinderen en de rest van het gezin.
Door te begrijpen wat stress is, door je bewust te zijn van de invloed ervan op alle gezinsleden en door te leren omgaan met stress , kan je als ouder het verschil maken.

Praktisch:

 • 17 mei 2021 om 20 uur
 • door Ilse Vande Walle
 • inschrijven via VCOK

6 mei: Risicovol spelen

Als je je (klein)kinderen ziet spelen, houd je soms je hart vast. Wat zij allemaal niet durven!? Spannend voor hen, maar ook voor jou... Want hoe kan je kinderen tegelijk beschermen én uitdagingen laten aangaan? Wil jij het liefst alle risico’s vermijden? Tijd voor nuance, want de juiste risico’s zorgen net voor groei. Wat is risicovol spelen (niet)? Waarom is het belangrijk? En vooral: hoe pak je dat aan? Na deze lezing ben je helemaal mee met het ABC van risky play!

Praktisch:

 • 6 mei 2021 om 20 uur
 • door Helena Sienaert (docente en onderzoekster bij Arteveldehogeschool - RePLAY Toddler)
 • inschrijven via Gezinsbond

20 mei: Jij en je puber

Ze turen uren naar hun smartphone. Lopen stampend de trap op. Slaan met een knal de kamerdeur dicht. Hun helden zitten op YouTube, hun lief op Snapchat. Ze vinden jou gênant. En je mag vooral niet moeien… Met de puberteit van je kroost breekt een pittige periode aan. Propvol uitdagingen, online en offline.Sarah helpt je met grappige anekdotes en praktische tips op weg om die turbulente tienertijd gezond, leuk en luchtig te houden.

Praktisch:

 • 20 mei 2021 om 20 uur
 • door Sarah Van Gysegem (redacteur van BOTsing en auteur van de boeken 'Typisch Tieners' en 'Digitaal ontmaagd. Over bloemetjes, bijtjes en dickpics')
 • Inschrijven via Gezinsbond

10 mei: Eten, slapen, spelen

Een peuter ontwikkelt een eigen wil en zijn karakter krijgt duidelijk vorm. Hij wordt met andere woorden zelfstandig. Vandaar dat hij alles zelf wil doen, de grens aftast tussen ‘ik’ en ‘jij’ en soms heuse driftbuien krijgt wanneer hem iets niet zint. In dit webinar bespreken we dagelijkse situaties van eten, slapen en spelen en bekijken we hoe je peuter hierin experimenteert met zelfstandigheid. En hoe je als ouder, grootouder… constant schippert tussen het begrenzen enerzijds en het stimuleren van de zelfstandigheid anderzijds.

Praktisch:

 • 10 mei 2021 om 20 uur
 • door Tom Verhaeghe
 • inschrijven via VCOK

27 mei: Onderhandelen met je kind

Waarom zou je onderhandelen met je kind? Je leert je kind constructief omgaan met verschillende meningen. Onze samenleving is divers en wie goed kan onderhandelen, is minder bang voor verschil.
Elke dag krijg je als ouder te maken met grote of kleine meningsverschillen met je kinderen. Van het beleg op de boterham, tot de schermtijd of klussen in huis, …
Hoe ga je hier als ouder mee om en waarover onderhandel je wel of niet?

Praktisch:

 • 27 mei 2021 om 20 uur
 • door Anouk Pieters en Bart Libbrecht
 • inschrijven via VCOK

31 mei: Wat elk kind nodig heeft

Ouderschap gaat vaak gepaard met heel wat stress. De vele opvoedadviezen waarmee je als ouder om de oren wordt geslagen, brengen je mogelijk nog meer aan het twijfelen. De essentie van opvoeden is: kinderen geven wat ze nodig hebben om uit te groeien tot zelfredzame, veerkrachtige en liefdevolle jongvolwassenen. Kinderpsychologe Klaar Hammenecker reikt 5 opvoedbasics aan waar je in elk levensfase van je kind kan op terug vallen. Zo kun jij - op maat van jouw gezin en je eigen opvoedstijl - jezelf én je kind in zijn kracht zetten, zodat je kind kan uitgroeien tot de beste versie van zichzelf.

Praktisch:

 • 31 mei 2021 om 20 uur
 • door Klaar Hammecker (kinderpsychologe)
 • inschrijven via Gezinsbond

Je kind laten groeien: je staat er niet alleen voor!

Speciaal voor de Week van de Groeilamp spraken we met experten en met ouders over ouderschap en opvoeden. 

Wat zijn de uitdagingen van het ouderschap? En wie is er voor jou als het even wat moeilijker gaat?

Groeimee.be besteedt uitgebreid aandacht aan ouderschap. Wat betekent ouder-zijn? Hoe combineer je je ouderschap met je andere rollen? En wat als je het even niet meer weet?

Lees het gesprek met Bart Soenens en Maarten Vansteenkiste van UGent, over de vitamines die ouders én kinderen nodig hebben bij het opgroeien en opvoeden.

We laten ook een papa en een mama aan het woord, over hoe het ouderschap hen veranderde en wat het voor hen betekent.

Onze gastblogger Eline Charles vertelt hoe ze bij De Stuyverij en Cokido het netwerk vond dat ze nodig had.

Bruno Vanobbergen en Katrien Verhegge vertellen hoe zij kijken naar 'samen opvoeden' in een dubbelinterview.

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.