Wat je denkt of voelt, heeft invloed op je ouder-zijn

Je bent niet elke dag dezelfde ouder. Een topdag of een dag waarop alles in het honderd loopt, ingrijpende gebeurtenissen of je kind dat een eigen willetje ontwikkelt, pubert of ziek is: het beïnvloedt je ouderschap.

ouderschap invloed van je denken bijgesneden.jpg

Als het even moeilijk gaat, helpt het mij om te denken aan 'waarom' ik bepaalde keuzes maakte. Dan lukt het vaker om te reageren zoals ik wil, en niet zoals ik me voel. Vaker, niet altijd, zeg ik eerlijk.

Veel genoemde emoties bij ouderschap zijn: plezierig, gelukkig, verantwoordelijk, moeder- en vadergevoel, zwaar, bezorgd, vermoeiend, gevoel van verandering, onbeschrijflijk en onzeker. En al deze emoties hebben een invloed op wat je doet als mama of papa. Net zoals sommige levensgebeurtenissen ook je emoties beïnvloeden. Wanneer je opnieuw zwanger bent, iemand dierbaar verliest, of wanneer je relatie fout loopt bijvoorbeeld. 
Door deze emoties lukt het de ene dag de ouder te zijn die je wil zijn, en de andere dag lukt het heel wat minder. Dat hoort bij het ouderschap. Het biedt elke dag nieuwe kansen om met de uitdagingen op je pad om te gaan.

Wennen aan veranderingen

Daarnaast kan ook het gedrag van je kind je interactie met hem of haar beïnvloeden. Vaak is dat op momenten dat kinderen een sprongetje maken in hun ontwikkeling. Zo hebben kinderen rond twee jaar een periode waarin ze hun eigen wil en persoonlijkheid ontwikkelen. Je peuterpuber ‘weet’ dat hij van de knopjes van de tv moet blijven en doet het achter je rug stiekem toch. Het helpt om je te informeren over deze ontwikkelingsfasen. Zo leer je dat peuters nog geen geweten hebben en dus moeten ‘leren’ dat iets ook niet mag wanneer jij niet kijkt. Als je dat weet, is het soms makkelijker om rustig en consequent te blijven. Ook je puber zoekt grenzen op en experimenteert met relaties, sigaretten of alcohol. Dat komt door de ontwikkeling van de hersenen en hun zoektocht naar hun eigen identiteit. Als je dat weet, besef je dat je kind je niet het leven zuur wil maken, maar dat ook hij of zij door een woelige periode gaat.

Realistische verwachtingen

Als je voorbereid bent op stressvolle situaties, krijg je meer vertrouwen in en controle over je rol als ouder. Dat weten we uit onderzoek. Dat vertrouwen heeft een goede invloed op de ontwikkeling van je kind. Geef jezelf tijd om te leren. Realistische verwachtingen maken dat je minder vaak teleurgesteld bent. Dit geldt voor verwachtingen naar jezelf als ouder maar ook naar je kind of je partner. Op moeilijke momenten kijken naar wat goed loopt, kan het verschil maken. 
 


 


 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf