Wat is ouderschap?

Ouderschap is meer dan opvoeden alleen. Het gaat over alles wat invloed heeft op hoe je je kind opvoedt. Wie je bent als persoon. Hoe het gaat in je leven. En hoe je omgaat met veranderingen en obstakels.

wat is ouderschap bijgesneden.jpg

Ouderschap is een geweldig leerrijk avontuur. Je kind helpen opgroeien is soms kijken naar een klein wereldwonder en tegelijk roept het nieuwe vragen en onzekerheden op. Het is levenslang samen zoeken en samen op pad gaan.

Ouderschap gaat over alles dat een invloed heeft op hoe je je kind opvoedt. Moeilijke of net heel leuke levensgebeurtenissen spelen een rol in hoe we er zijn voor onze kinderen. Maar ook een goede nachtrust of mensen waar je kan op steunen doen wonderen bij de manier waarop je met je kind omgaat.

Elke ouder is uniek

Daarnaast heeft ouderschap te maken met wie je bent als persoon. Je temperament, je eigen opvoeding, het al dan niet hebben van een relatie. Elke ouder voedt zijn kinderen op, op zijn of haar unieke manier. Als het even moeilijk gaat, wordt je erg uitgedaagd om een oplossing op maat te vinden voor jouw situatie. Net daarom is het belangrijk om naast opvoeden ook te praten over ouderschap. 

Bewust kiezen

Dit zoeken is een basis om te groeien als ouder. Het kan helpen op zoek te gaan naar de dingen die een invloed hebben op je rol als ouder. Zo krijg je in kaart waar het goed loopt en wat maakt dat het soms moeilijker loopt en waar je kan aan werken. Zo kan het zijn dat rust op je werk rust in je gezin creëert, of dat voor jezelf zorgen de zorg voor anderen verbetert.
 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf