Waarom spelen kinderen?

Spelen om de wereld en zichzelf te ontdekken

Spel is de manier waarop de natuur leren bedoeld heeft’ Mark Mieras 1962)

Spelen is een natuurlijke behoefte van kinderen. Ze denken niet na over het 'waarom'. Tijdens het spel telt alleen dat moment, ze gaan er helemaal in op. Een hele ontdekkingstocht: wat kan ik doen met materialen, en wat moet ik hiervoor kunnen? Ze ontwikkelen hun eigen identiteit: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat vind ik leuk? Om dit te kunnen doen hebben kinderen tijd en ruimte nodig om zélf hun spel vorm te geven. 
Als ouder kan je je kind helpen door een fijne speelomgeving te creëren. Je zorgt voor ruimte, materiaal, en regelmatig een positieve aanmoediging . Tot ongeveer 7 jaar heeft je kind graag een vertrouwd persoon in de buurt om op ontdekking te durven gaan. Je hoeft niet de hele tijd mee te spelen. Een goedkeurende blik of een geïnteresseerde vraag is vaak al genoeg om je kind te tonen: hoe fijn ben jij aan het spelen, doe maar lekker verder. Ben je bezig in de keuken of badkamer, terwijl je kind in een andere kamer speelt? Door af en toe je gezicht te laten zien en interesse te tonen, voelt je kind dat je dichtbij bent. 

Spelen is ook leren

Kinderen spelen om te spelen maar leren onbewust ook heel veel doorheen hun spel. Zo komen ze spelenderwijs tot ontwikkeling. Proberen, mislukken en opnieuw beginnen, tot die toren blijft staan. Kijken hoe andere kinderen het doen, en dat nabootsen. Ze leren hoe dingen werken en tegelijk leren ze ook heel wat nieuwe woorden en begrippen kennen. Heel wat speelmateriaal is bewust ontworpen om dat leren te ondersteunen. Denk maar aan blokken om te stapelen of sorteren, voorwerpen die door het juiste gaatje gestopt moeten worden… Ook door te spelen met alledaags materiaal zoals dozen, snippers, kookpotten… leren kinderen heel veel. Lopen en klimmen, scheuren en tekenen, sorteren, kleuren en vormen: alles komt aan bod doorheen het spelen. 

Spelen om ervaringen te verwerken

Spelen is ook een manier om ervaringen te verwerken. In hun spel kunnen kinderen emoties uiten die ze anders niet kunnen of durven uiten. Het spel is op die manier een uitlaatklep voor vele kinderen. Als jij goed kijkt naar je spelende kind, kan dat helpen om  de gevoelens van je kind beter te begrijpen. Was je kind onder de indruk van een doktersbezoek? Dan kan je dit waarschijnlijk ook terugzien in zijn spel. Hoe gaat je kind om met zijn pop die naar de dokter gaat? Is de pop bang? Verstopt hij zich achter het hoekje of is hij blij omdat mama zijn hand vasthoudt? 
Voor kinderen die moeilijker praten over gevoelens, kan spel een ideale manier zijn om zich te uiten. Als je je kind ruimte geeft om zelf zijn spel de vrije loop te laten, komen die gevoelens meestal vanzelf naar boven. Je hoeft hierin dus niet te veel proberen sturen.
 

In beeld: kinderen over de hele wereld spelen! 

(video: International Play Association)

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf