Verlegenheid

verlegenheid

Dit vat het mooi samen:

 • Vlot contacten kunnen leggen en assertiviteit zien veel mensen als sterke kanten van een persoon. Verlegen kinderen hebben daar meer moeite mee. Verlegenheid is echter maar één deeltje van iemands persoonlijkheid.
 • Een verlegen kind kan je ondersteunen door:
  • je kind voor te bereiden op nieuwe situaties met veel (onbekende) mensen
  • sociaal contact te stimuleren, in kleine stapjes met respect voor de grenzen van je kind
  • het zelfvertrouwen van je kind te vergroten door verantwoordelijkheid te geven en regelmatig een compliment of aanmoediging
 • Als verlegenheid zo groot wordt dat het een rem zet op dagelijkse dingen (je kind wil niet meer naar school bijvoorbeeld), is het tijd om professionele hulp te zoeken.

 

Verdwijnt jouw kind achter je been als er bezoek is? Komt je neefje, die je elke week ziet, toch telkens pas na een half uur ontspannen naar je toe? Of heb je een tiener die niet meer uit zijn woorden komt als hij voor de klas moet spreken? Deze angst en onzekerheid in sociale situaties, noemen we verlegenheid. Hoe je je kind kan ondersteunen om een groter zelfvertrouwen te creëren in sociale situaties, kom je hier te weten.

Verlegenheid is oké

Assertief zijn, je mening durven geven, vlot contact maken met anderen: onze maatschappij ziet het als goede eigenschappen. Hoewel verlegen mensen meer moeite hebben om assertief te zijn, hoeft dit niet meteen als iets negatief gezien te worden. Elk kind is uniek en kan je niet zomeer veranderen. Verlegenheid is maar één van de vele kenmerken van je kind. Misschien is je kind wel heel lief of empathisch? Toch kan het geen kwaad om kinderen te helpen wat meer zelfvertrouwen te ontwikkelen om met sociale situaties om te gaan.

Hoe help ik mijn verlegen kind? 

 • Bereid je kind voor

Een goede voorbereiding helpt om met een onbekende situatie om te gaan. Is je kind heel verlegen als er familie op bezoek komt? Kijk samen eens naar foto’s van wie er allemaal komt en welke gekke dingen ze doen. Voelt je tiener heel veel angst als hij een presentatie moet geven op school? Help hem zich voor te bereiden op wat er kan komen. Laat hem zijn presentatie al eens voorstellen aan jou. Bij wie kan hij steun zoeken? Welke vragen zouden anderen kunnen stellen? 

 • Kleine stapjes

Hallo zeggen, een kus of knuffel geven aan het bezoek: kinderen moeten dit zelf kunnen beslissen. Als ze zich ok voelen bij de situatie, zullen ze vanzelf het contact opzoeken. Verlegenheid overwinnen, start met kleine stapjes. Nodig niet onmiddellijk de volledige klas uit voor een uitstap naar de speeltuin. Eén vriendje dat thuis komt spelen, is een betere start. Speel het eerste uur even mee wanneer je kind hier nood aan heeft. 

Een stagiair of nieuwe medewerker in de opvang? Blijf even bij je kind tot het op zijn gemak is. Als jij ongedwongen praat met de persoon tegenover wie je kind verlegen is, zal je kind die persoon ook sneller vertrouwen en toelaten. 

 • Zelfvertrouwen

Ook zelfstandig dingen mogen proberen, is goed voor het zelfvertrouwen van kinderen. Geef hen een compliment als ze zelf iets bereikt hebben en moedig hen aan wanneer ze goed op weg zijn. Dit doet hun zelfvertrouwen groeien.  

 • Stimuleer sociaal contact

Kinderen hebben jouw aanmoediging nodig om met hun verlegenheid om te gaan. Hoe jonger je daarmee start, hoe beter. In de kinderopvang leert je kind positief omgaan met andere kinderen. Door vriendjes uit te nodigen leert het samen spelen. Een (sport)kamp met enkele vriendjes is een oefening in de omgang met onbekende kinderen… Ga op zoek naar manieren om je kind in contact te brengen met anderen, rekening houdend met wat je kind aan kan. Stuur je kind bijvoorbeeld niet onmiddellijk alleen naar een sportkamp waar hij niemand kent of ga op zijn minst even samen wennen.

Wanneer is verlegenheid een probleem?

Verlegen zijn, is niet onmiddellijk een probleem. Pas als je kind ook effectief last ondervindt van de verlegenheid en hierdoor belemmerd wordt in zijn dagelijkse leven, zoek je best verdere hulp. Heeft je kind elke dag opnieuw moeite om naar school te gaan omdat er andere kinderen zijn? Ziet je tiener als een berg op tegen elk familiefeest? Dan kan professionele hulp van een psycholoog aangeraden zijn. Misschien heeft je kind wel eerder last van faalangst, een laag zelfbeeld of een sociale angststoornis
 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf