Vakantie

Vakantie

Vakantie... maak er iets moois van

Joepie, vakantie!
Dé tijd van het jaar om met je gezin op adem te komen, plezier te maken, samen te genieten.
En: “Pfff, vakantie!”
Denk maar aan de lastige momenten, wanneer je het even niet meer weet als ouder en je denkt: “Ben ik nu de enige die soms uitkijkt naar het einde van de vakantie?” Wees gerust, je bent lang niet de enige. Daarom wat ideeën om van je vakantie met de kinderen een fijne tijd te maken.

Doe het rustig aan

Of je nu op reis gaat of thuis blijft, vakantie is anders dan het leven van elke dag. Wat ga je doen? Kies voor een vakantieplanning die past bij je gezin. Voorzie ruimte voor 'niets moeten' en gezellig samenzijn. Echte vakantie hoeft niet duur te zijn. Denk aan eenvoudige dingen die jou en je kinderen meteen in de vakantiestemming brengen: maak samen een wandeling, ga naar de speeltuin, lees een lang verhaal voor of ga eens ouderwets picknicken.

Kies een ritme als houvast

Opvang, school, werk en hobby’s: ze zorgen voor structuur. Die valt weg in de vakantie en dat kan voor onrust zorgen. Heeft je kind het daar moeilijk mee, breng dan zelf structuur in de dag aan. Zorg voor een bepaald ritme, bijvoorbeeld na het ontbijt doet iedereen waar hij zin in heeft, na het middagmaal doe je samen iets. Of kies ’s avonds samen wat jullie de volgende dag gaan doen. Een kalender met tekeningen of pictogrammen kan je kind helpen. Op www.toerismevoorautisme.be vind je tips en tools voor een stressvrije daguitstap of reis.

Voer gezellige vakantieregels in

Vaak gaat het er in de vakantie wat losser aan toe. Zoek een balans tussen ‘dit moet’ en ‘dit mag’, tussen vaste regels en gezellige vakantieregels. Elke dag een ijsje, een nachtje slapen in het grote bed of zelf bepalen waar je je ‘vakantiegeld’ aan uitgeeft: dat geeft garandeert een vakantiegevoel. Kijk maar wat past bij jouw kinderen, jouw gezin en wat jij in de vakantie graag hebt.

Zo doen deze ouders het:

Samir, papa van Arkan (6) en Dani (10): "Elke morgen mogen de kinderen op de tablet. Zo kunnen wij wat langer slapen. Bij het gezamenlijk ontbijt gaan de schermen dan allemaal dicht."

Elke, mama van 4 zonen (2, 4, 11 en 17): "Frietjes, spaghetti en koekjes zijn favoriet tijdens de vakantie, maar altijd in combinatie met iets gezonds."

Salma, alleenstaande mama van Lina en Aya (15): "Wij moeten op onze centen letten. Geen verre reizen voor ons. In de vakantie is het hier wel de zoete inval met veel vrienden over de vloer. En 's avonds maken de kinderen het gezellig in de tent in de tuin."

Korneel, papa van Julie (5): "We genieten wat langer van de zomeravonden en nemen af en toe een siësta om bij te tanken."

Wat verwachten tieners van een reis?

“Daar heb ik geen zin in. Ik ga niet mee!” Tieners hebben een ander idee van de ideale reis dan hun ouders. Het komt er dus op aan om rekening te houden met elkaar.

# Afwisseling en actie
Daag tieners uit, hou ze bezig. Dan zijn ze in hun element. Zorg voor spannende activiteiten en laat ze, alleen of samen met jou, op ontdekking gaan.
# Goed gezelschap
Broers en zussen zijn lang niet zo interessant als leeftijdsgenoten. Kies een bestemming waar ze jongeren van dezelfde leeftijd kunnen ontmoeten. Of is er nog plaats om een vriend of vriendin mee te nemen op reis?
# Vrijheid
Geef tieners hun eigen ruimte. Een apart tentje naast de gezinstent, alleen op uitstap met vakantievrienden of gewoon wat chillen aan het zwembad. Vind een evenwicht tussen loslaten en vasthouden. Trouwens, je hebt er ook voordeel bij: je hebt zelf meer vrijheid als ieder overdag zijn eigen weg gaat. Samen eten geeft je dan de kans om elkaar de verhalen van de dag te vertellen.
# Goede afspraken
Wat verwacht jij? Wat wil je kind? Maak op voorhand samen afspraken over het uur van opstaan en eten, samen op pad gaan, uitgaan, vakantiegeld. Zo voorkom je vervelende vakantiediscussies.
# Vakantieliefje
Veel tieners beleven hun eerste verliefdheid of seksuele ervaringen op vakantie. Maak van dit onderwerp geen taboe. Mag je kind wel of niet met hem of haar op stap? Hoe sta je als ouder tegenover het experimenteren van je kind? Praat over veilig vrijen.
# Wifi
Wil je per se wifi op de bestemming of ga je voor een wifi-loze plek? Bekijk samen met alle gezinsleden hoe jullie hiermee willen omgaan. Wie weet zijn het die tieners zelf die pleiten voor wat minder schermtijd voor iedereen.

Vakantie: hou het eenvoudig

Supertips voor een prachtige vakantie:

  • Kinderen genieten het meest van echte aandacht en ruimte om zichzelf te zijn.
  • Vakantie is niet alleen vrolijkheid. Zeurende kinderen en conflicten horen er ook bij.
  • Plan niet te veel. Onverwachte dingen zijn vaak het leukst.
  • Blijf positief en relativeer wat verkeerd loopt.
  • Maak veel tijd en ruimte om samen te genieten. Zo maak je samen nieuwe herinneringen.


 

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.