Vaders

vaders

Dit vat het mooi samen:

Papa zijn, dat is:

  • tijd doorbrengen met je kind

  • je eigen manier zoeken om de papa te worden die past bij jouw gezin

  • weten dat elke papa anders is. Net als elke mama

  • niet vergeten dat je naast papa vaak ook nog partner bent

  • je goed voorbereiden, realistisch zijn en vooral genieten van je papa-rol op jouw manier 

Vader worden, vader zijn

Je bent samen zwanger, hoor je vaak. Toch voel je als toekomstige papa geen baby in je buik. Misschien twijfel je aan de band met je kind? Maak je geen zorgen: zowel mannen als vrouwen kunnen super ouders zijn! Lijkt het voor mama allemaal iets meer vanzelf te gaan? Genoeg tijd met je kind spenderen is de snelste manier voor een inhaalbeweging.

Welke vader wil je zijn?

Je groeit in je papa-rol

Het woord ‘moederinstinct’ staat in het woordenboek. Maar is er ook zoiets als een vaderinstinct? Onderzoek geeft daar geen duidelijk antwoord op.
Het goede nieuws is: jij kan als vader groeien in je rol, op je eigen unieke manier. Door er van in het begin bij te zijn. Al die kleine momentjes van luiers verschonen, troosten, knuffelen en spelen, laten de band met je baby groeien. Zodat jij ook kan groeien als papa. Wacht dus niet tot je samen met je kind een balletje kan trappen, want die eerste momenten haal je niet meer in.
‘Er is iemand die papa tegen mij zegt’
Naast heel veel liefde voor je kind, voel je als vader ook nieuwe verantwoordelijkheden en verwachtingen. Dat kan voor verwarrende gevoelens en voor druk zorgen. Je bent niet alleen! Andere vaders zullen je vertellen: “Ik voel dat ook.”

Het is ook een kans om zelf in te vullen welk soort vader je wil zijn. Streng of toegeeflijk, erg aanwezig of vaak van huis, eerder traditioneel of een moderne papa: de vader die jij gekend hebt, bepaalt een stuk hoe je naar vaderschap kijkt. En natuurlijk kies je zelf hoe je bent als vader en opvoeder. 

Papa’s en mama’s verschillen. Dat is ok.

Blijkt dat vaders vaak andere dingen doen met hun kind dan moeders. Ze kiezen voor actievere, fysieke activiteiten, laten hun kind meer proberen, zijn ondernemender, dagen meer uit. Mama’s zorgen meer en geven de voorkeur aan rustigere activiteiten.
Dat is hoe het meestal gaat. Gaat het bij jou anders? Geen probleem. Zoveel vaders, zoveel verschillen. En bovendien is elk kind anders.
Mama’s en papa’s mogen dus best verschillen. Kinderen leren van beide ouders andere zaken.

Je bent papa en partner

Je bent niet alleen papa, je bent ook partner. Wanneer er een kind komt, verandert de relatie met je partner. De tijd samen wordt minder. Hou je ook nog tijd over voor jezelf, je hobby’s en je vrienden? Wat met je seksleven? Praat erover met je partner. Zodat je weet wat je van elkaar verwacht en wat de ander voelt.
Soms loopt het anders
Je hebt verwachtingen hoe het zal gaan als je kind er is. Soms gaat het helemaal anders. Dan krijg je te horen dat je kind altijd zorg zal nodig hebben, misschien nooit zelfstandig kan zijn. Een harde noot om te kraken. Het proces van aanvaarden vraagt tijd, veel praten en respect voor elkaar. Elke ouder gaat daar op een andere manier mee om. Weet dat er veel mensen en organisaties zijn die je gezin kunnen ondersteunen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Zijn vaders belangrijk?

Jazeker. Wanneer je voluit je rol als vader opneemt, is dat goed voor je kind, voor je relatie en voor jezelf.

Voor je kind

Ben je een betrokken vader? Dat heeft positieve invloed op de ontwikkeling van je kind: de kans stijgt dat je kind een betere motoriek heeft, psychisch stabieler is en meer eigen initiatieven neemt. Ook is de kans groot dat je kind minder in man-vrouw hokjes denkt. Jouw positieve invloed werkt trouwens lang door: tot je kind een jongvolwassene wordt.

Voor je relatie met je partner

Vaak trekt de vrouw de zorg voor de kinderen naar zich toe, ook al heeft ze zelf een job buitenshuis. Moet jij dan aan de kant blijven staan? Neen. Zelfs al voel je je wat onhandig in het begin, je kan al snel uitgroeien tot een vader die prima kan zorgen voor de kinderen. Dus: doen! Als je de taken goed verdeelt, wordt je relatie met je kind en met je partner er beter op.

Voor jezelf

Opvoeden gebeurt niet vanzelf. Vader zijn vraagt dan ook engagement, geduld, doorzettingsvermogen en empathie. Maar het levert je ook iets moois op: je groeit ervan als mens.
En als er geen vader is?
Groeit je kind op bij één ouder, bij twee mama’s of afwisselend bij beide ouders? Dat hoeft geen nadeel te zijn. Het belangrijkste is dat je als ouder tijd besteedt aan je kind en het steunt, stimuleert en structuur biedt, ongeacht je gezinssituatie. 

Vader worden en blijven: hoe doe je dat?

Bereid je voor

Een vrouw voelt haar baby groeien. Als man sta je daar wat buiten. Jezelf informeren helpt: over zwangerschap, bevallen en opvoeding. Zet jezelf daarbij niet onder druk. Geef jezelf de tijd om de band te laten groeien.

Wees realistisch

Een baby is niet meteen een kind dat speelt en lacht en praat en met wie je op stap kan gaan. Kleine baby’s vragen veel zorgen. En met korte nachten en huilbuien er bovenop, vallen die eerste maanden wel eens tegen.

Wees niet bang

Wees niet bang om je kindje veel te op te pakken en ermee bezig te zijn. Net daardoor ga je het begrijpen en je ook meer zelfzeker voelen. Vertrouw gerust op je intuïtie.

Manieren om de band te versterken

•    Het zijn de kleine dingen waarmee je een band opbouwt met je kind: spelen, een verhaaltje, een badje geven, knuffelen. 
•    Je kind is nieuwsgierig en wil de wereld ontdekken. Stap mee in die zoektocht en verwonder je. 
•    Samen eten verbindt. Het zijn momenten om samen te praten en van gedachten te wisselen.
•    Doe huishoudelijke karweitjes samen, zoals de auto wassen en boodschappen doen. 
•    “Waar werk je, papa?” Misschien kan je je kinderen eens meenemen en je werkplek tonen.
•    Tieners en pubers vertellen spontaan minder. Blijf betrokken: wanneer hebben ze een toets of spreekbeurt, naar welke fuif gaan ze? Vraag hoe het geweest is zonder daarbij te controleren.
•    Bijzondere gebeurtenissen zoals opendeurdag op de school, een sporttoernooi, bezoekdag op kamp zijn leuker als jij er ook bij bent.
•    Zoek het evenwicht: je hoeft niet de beste vriend van je kind te zijn, noch de strenge hand in huis. Ergens tussenin is prima.
•    Maak tijd voor jezelf en je partner. Het is niet goed als je altijd wordt opgeslorpt door je kind.

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf