Speelomgeving

Spelen is iets evident voor kinderen, het is iets wat ze altijd en overal doen. (Amke Bailleul- speelconsulent)

Kinderen spelen altijd en overal. Toch help je als ouder je kind door een rijke omgeving te maken waar je kind kan en mag spelen. Die omgeving biedt ruimte om verschillende dingen te ervaren en te proberen, afgestemd op de leeftijd en de interesses van je kind. Kijk écht naar je kind en wat hem boeit. 
Je kind speelt bijvoorbeeld graag in het keukentje. Roert je kind graag in de potten? Denk dan aan stokken, rietjes, houten lepels... als nieuwe materialen om te roeren. Of stopt je kind graag vanalles in de potten om het er nadien terug uit te halen? Ga dan op zoek naar andere dingen om de kookpotten te vullen. Zoals dennenappels of kurken die dienst doen als kroketten… 

Inrichting van de speelplek

Tot ongeveer 7 jaar spelen kinderen het liefst in de buurt van volwassenen. Dat biedt veiligheid en inspiratie om na te bootsen in het spel. Papa die kleine broer verluiert of de was plooit, mama die kookt of met een collega overlegt, inspireert kinderen om elementen toe te voegen aan hun eigen spel. Vanaf 7 jaar spelen kinderen vaak liever op hun eigen of gedeelde kamer, een speelkamer, op straat of bij vriendjes thuis. 

Tips per leeftijd

  • 0 tot 1 jaar

Tot 1 jaar heeft een kind vooral nood aan rust, ritme en aandacht. Aandacht van volwassenen of andere kinderen die in de buurt zijn en nagebootst kunnen worden. De ideale speelmaterialen zijn eenvoudig. In de eerste plaats ontdekken kinderen vooral hun eigen lichaampje (handen, voetjes..) waarbij een stevige ondergrond en bewegingsruimte noodzakelijk zijn. Een park met enkele eenvoudige speeltjes als een doekje of popje, een rammelaar en een simpele auto volstaat. Buiten geniet je baby van nieuwe indrukken, geuren en kleuren. Meer over babyspel lees je hier.

  • Vanaf 1 jaar

De leefwereld wordt stilaan groter. Alles wat het kind te pakken krijgt, dient om te spelen en te ontdekken. Volwassenen en kinderen in de buurt zijn het grote voorbeeld om na te bootsen. Theekopjes horen op een bordje, de telefoon hoort aan je oor. Vanaf 1 jaar zijn ballen en blokken favoriet. Ook rijdend speelgoed is leuk. Als je kind leert stappen en lopen, bieden de tuin of het park heel veel nieuwe beweegmogelijkheden.

  • Vanaf 2 jaar

Peuters ontdekken de wereld. Daarvoor hebben ze nood aan materiaal om mee na te bootsen, te experimenteren en te ontdekken. Het hele huis kan dienen als ideale ontdekkingswereld. Vooral de leefruimte, keuken en tuin zijn ideale speelplek voor kinderen van deze leeftijd. Alles is speelgoed en moet worden aangeraakt. 

  • Vanaf 4 jaar

De speelplek voor kleuters is het liefst nog steeds in de buurt van de ouders. Het zien werken van de ouders, zorgt ook voor creatieve ideeën bij je kleuter. Voor een kleuter is het speelmateriaal en speelgoed waarmee hij speelt, zijn werkmateriaal. Stem de speelplek af op de interesses van je kleuter. Een knutseltafel voor een kind dat graag creatief bezig is, een hoekje vol LEGO en andere bouwmaterialen voor een kind dat graag bouwt. Ook als je een tuin hebt, is een plek voor je kind fijn. Een kamp bouwen, wat groenten zaaien of spelen met zand en water bijvoorbeeld. Meer over kleuterspel lees je hier.

  • Vanaf 7 jaar

Een eigen speelplek wordt steeds belangrijker. Dit kan een speelkamer zijn, maar ook de eigen slaapkamer kan dienen als speelplek. Maak goed onderscheid tussen de slaapplek en de speelplek. Het bed dient om te slapen en ligt niet vol speelgoed. Slapen lukt het best wanneer er niet te veel prikkels zijn die je kind wakker houden. Probeer dus steeds samen met je kind op te ruimen voor het gaat slapen. Meer over lagere schoolkinderen en spel lees je hier.

Je kind is nu ook stilaan toe aan meer zelfstandigheid, en vraagt op een bepaald moment of het buiten, op straat of in de buurt mag spelen. Bouw dit rustig op, rekening houdend met de buurt waar je woont en het karakter van je kind. Bij 'buitenspelen' lees je er meer over.
 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf