Speelgoed, of speelmateriaal?

spelen

Struikel je thuis ook over het speelgoed omdat het niet meer in de kasten past? Of zegt je kind vaak dat het zich verveelt, terwijl er toch echt genoeg speelgoed in huis is? Tijd om na te denken over boeiend speelgoed en speelmateriaal!

Reclamewijs

Een speelgoedwinkel lijkt wel het paradijs op aarde voor een kind. De foto's op de dozen, de kleuren, kant-en-klare mogelijkheden en geluiden maken nieuw speelgoed erg aantrekkelijk. Je kind ziet ook op TV of online veel reclame voor speelgoed, wat onbewust veel invloed heeft. Ook jij als volwassene bent daar gevoelig voor. Stel jezelf en je kind dus regelmatig de vraag: vinden we dit echt leuk, of laten we ons vooral leiden door de reclame? 

Afspraken maken

Soms zal je kind iets uitkiezen, waar je zelf helemaal geen voorstander van bent. Te lawaaierig, je kind zal het snel beu zijn, twijfels over de kwaliteit... Het is niet makkelijk om als ouder 'nee' te zeggen als je kind eigenlijk zelf mocht kiezen. Op voorhand nadenken, helpt om goed te kiezen. Wat voor soort speelgoed mag je kind kiezen? Hoeveel mag het kosten? En wat is een goede aanvulling op het speelgoed thuis? 

Speelgoed 

Speelgoed en speelmateriaal is niet hetzelfde. Speelgoed is bedacht en gemaakt door volwassenen. Het speldoel is onmiddellijk zichtbaar. Auto’s, blokken, een speelgoedkeuken, een boerderij… Je kind ziet onmiddellijk wat de bedoeling is, en dat is erg aantrekkelijk. Maar vaak is de interesse na enkele keren spelen ook wel verdwenen. Speelgoed uit kunststof en plastiek vragen veel van het milieu om ze te maken. Kies liever voor duurzaam speelgoed. Dat is gemaakt van veilige, ecologische en niet-giftige materialen. Duurzaam wil ook zeggen dat je er op veel verschillende manieren kan mee spelen (zoals blokken). 

Speelmateriaal

Wat als we kinderen eens geen speelgoed geven? Dan vinden kinderen vanzelf speelmateriaal dat hun fantasie aanspreekt! Potten en pannen worden zwembaden waarin de lepels een plons kunnen nemen. Kussens, dekens en lakens worden geheime kampen… We noemen dat 'open einde materiaal': materiaal waarmee je allerlei soorten spel kan spelen, zonder dat het op zich een bepaald doel heeft. Kinderen kiezen zelf waarvoor iets dient. Nog voorbeelden? Gebruik stokken als vishengel, lappen stof als verkleedkleren, of kroonkurken om mee te betalen in het winkeltje. Dozen worden huizen en wijnkurken zijn ideale stempels. De fantasie van kinderen helpt je al een heel eind op weg!

Geef speelgoed een tweede leven

Geen zin om duur speelgoed te kopen? Tweedehands vind je ook leuk speelgoed. Het speelgoed van de oudste kinderen bewaren en terug aanbieden als jongere kinderen de gepaste leeftijd hebben, bespaart ook een flinke duit. Het aanbod in de spelotheek is ideaal om iets nieuws uit te proberen, of regelmatig van speelgoed te wisselen. Toch al heel veel speelgoed in huis? Iets een tijdje uit het zicht opbergen en nadien terug aanbieden, is een goede truuk om spelplezier nieuw leven in te blazen!

Spelen met losse materialen

Inspiratie om 'open einde materiaal' te gebruiken

(Video: Alittle glam alotofmom)

 

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf