Samen een account aanmaken

mediaopvoeding

De online wereld maakt deel uit van de leefwereld van je kind. De meeste kinderen staan op een dag voor jou met de vraag of ze op Snapchat of TikTok mogen. Zes tips die je kunnen helpen om te antwoorden op hun vraag.

Tip 1: de leeftijd van je kind speelt een rol

Net zoals je je kind in de keuken ook eerst laat meekijken en helpen met eenvoudige werkjes voor ze alleen aan de slag gaan met snijmessen en het fornuis, zijn ook sociale media een wereld die kinderen stapsgewijs ontdekken. Eerst samen met volwassenen, stap voor stap naar meer zelfstandigheid. Voor heel wat platformen moet je 13 jaar zijn om een account te mogen aanmaken. Deze leeftijdsgrenzen hebben te maken met een Amerikaanse wet over de bescherming van gegevens van minderjarigen. In werkelijkheid zijn heel wat kinderen van 12 jaar en zelfs jonger actief op deze platformen. Het is aan jou als ouder om samen met je kind te bespreken wat je ok vindt op welke leeftijd, en hoe je jouw kind daarin begeleidt. Goede afspraken horen daarbij. Kijk daarbij vooral goed naar je kind zelf, en laat je niet teveel beïnvloeden door wat andere kinderen mogen of niet mogen.

Tip 2: ken je vrienden

Leg je kind uit dat het best kritisch kijkt naar vriendschapsverzoeken of volgers. Een goede richtlijn is om alleen vrienden toe te voegen die je in het echt ook kent. Niet iedereen is immers wie hij zegt dat hij is. 

Tip 3: een veilig wachtwoord doet wonderen

Voor veel online activiteiten of apps zijn een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Kies samen met je kind een goed wachtwoord dat makkelijk te onthouden is. Tip: een zin met leestekens en een getal is vaak makkelijk te onthouden en moeilijk te raden. Op MediaNest vind je een handig tiplijstje. Leg ook uit dat een wachtwoord zoiets is als de huissleutel: die moet je goed bewaren en niet zomaar aan iemand anders geven.

Tip 4: privacy is belangrijk

Praat met je kind over jullie privacy en die van anderen. Dat gaat over gegevens die bedrijven verzamelen om zo advertenties op maat te tonen. De nieuwe GDPR privacywetgeving kijkt strenger toe op hoe bedrijven en individuen gegevens verzamelen, maar iedereen die online is, speelt daarin mee een rol. Spreek erover met je kind.

Op sociale media delen we ook heel wat over ons eigen leven. Praat met je kind over mogelijke gevolgen als het dingen deelt. Geef een voorbeeld van een foto of informatie die je beter niet aan de hele wereld toont. Ook zorgvuldig omgaan met de privacy van familie en vrienden moet je kind leren. Misschien vindt niet iedereen het leuk dat die gekke foto van dat leuke feestje te zien is op internet? Respect is belangrijk, ook online!

Tip 5: geloof niet alles wat online staat

Omdat het zo gemakkelijk is om iets online te zetten, staan er ook veel onwaarheden op internet. Leer je kind om informatie te controleren. Leer het vergelijken en te zoeken naar kwalitatieve informatiebronnen. Zo ontwikkelt het geleidelijk aan een kritische houding.

Tip 6: weet wat je kind doet

Is het online leven van je kind een heel normaal gespreksonderwerp? Houden zo! Door samen te praten over welke filmpjes je kind bekijkt, waar het die leuke tweedehands outfit zag of welke gekke of gemene reacties er soms op een forum verschijnen, hou je de lijn open. Je kind zal dan gemakkelijker naar je toe komen als er iets gebeurt dat niet klopt. Je vindt op deze website nog meer over praten met je kind

Tips voor ouders samengevat

Veilig Online van de Gezinsbond bundelt tips voor ouders in deze flyer

pdf bestandflyer_internetprivacy_veiligonline.pdf (1.1 MB)

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.