Praten over het coronavirus

corona

Het coronavirus is alomtegenwoordig. De maatregelen van de overheid veranderen regelmatig. Dat kan je kind bang of ongerust maken. Nu het normale leven weer stilaan hervat, is het niet altijd eenvoudig om goed te weten wat kan en mag. Jongeren gaan soms in overdrive en willen alle regels overboord gooien. 

Op maat van je kind

Kinderen en jongeren hebben enkele zaken erg gemist. Spontaan afspreken met vrienden. Samen spelen of chillen. Het vertrouwde schoolritme. Ze voelden ook de ongerustheid van volwassenen goed aan. Ook nu zijn heel wat ouders nog ongerust of onzeker over hoe het normale leven terug kan keren. Geef eerlijk antwoord op vragen van je kind. Het is niet erg dat je zelf het antwoord niet altijd weet. Door in gesprek te gaan met je kind, vermijd je dat angst een eigen leven gaat leiden en toon je aan je kind dat je er voor hem bent op moeilijke momenten.

Vraag je kind wat het hoort of ziet. Welke vragen houden je kind bezig? Hoe voelt het zich daarbij? Zo krijg je zicht op wat er leeft bij je kind en kan je daarop inspelen. Probeer stilaan jullie oude activiteiten terug op te nemen, en bespreek hoe jullie het samen veilig houden. Hou je kind in de gaten: nachtmerries, opnieuw bedplassen of net heel teruggetrokken gedrag, kunnen erop wijzen dat je kind nog heel veel aan het verwerken is van de voorbije tijd. Dan is het goed om de angst of bezorgdheid opnieuw ter sprake te brengen. 

Kies woorden die je kind begrijpt. Woorden zoals ‘vaccin’ en ‘PCR-testen’ zijn voor jonge kinderen moeilijk te begrijpen. Je kan iets zeggen als: ‘Het virus is nog steeds niet weg. De dokters weten ondertussen al heel veel over hoe je je beschermt tegen corona. Dat kan door een of twee spuitjes, waardoor je lichaam weet hoe het moet reageren op het echte virus. Als er genoeg mensen die spuitjes hebben gekregen, kan het virus veel moeilijker overleven. Toch is het nog altijd nodig om goed je handen te wassen, je mondmasker te dragen als het druk is en afstand te houden.' Karrewiet, het jeugdjournaal op Ketnet, brengt moeilijke onderwerpen op maat van je kind. Je kan samen kijken. 

Wat als je tiener het niet meer nodig vindt om maatregelen na te leven?

Tieners zijn de maatregelen grondig beu, net als veel volwassenen. Ze willen terug plezier maken en de coronatijd achter zich laten. Toon dat je daar begrip voor hebt, en geef tegelijk duidelijk de grenzen aan. Iedereen, ook zij, dragen verantwoordelijkheid in zorgen voor elkaar. Probeer de blik van je puber te verbreden door samen stil te staan bij de risico's die nog bestaan en bij wat dit losmaakt bij jullie beiden. Zo leert je kind een mening vormen en gebeurtenissen genuanceerd te bekijken. 

Een vaccin voor je kind? 

Jongeren vanaf 16 jaar mogen zelf beslissen of ze zich willen laten vaccineren of niet. Op Ikbendaar.be vinden ze info op maat en kunnen ze zich registreren als ze gevaccineerd zijn.

Deze zomer startte ook de vaccinatiecampagne voor de 12- tot 15-jarigen. Zij hebben wel de toestemming van hun ouders nodig om gevaccineerd te kunnen worden. Ouders (of de wettelijke voogd) kunnen die toestemming geven door hun kind te begeleiden in het vaccinatiecentrum of door een schriftelijke toestemming mee te geven.

Heb je een andere mening over het corona-vaccin dan je kind? Dit helpt om er een rustig gesprek over te hebben:

 • Zorg dat je zelf en je kind goed geïnformeerd zijn. Op laatjevaccineren.be vind je duidelijke en juiste informatie. Deze flyer vat het in een notendop samen.
 • Kies het juiste moment voor een gesprek. Een moment waarop jullie beiden tijd hebben en niet afgeleid worden. En doe het gesprek in het echt, niet via chat of sms.
 • Blijf kalm en toon respect, ook al ben je het niet eens met elkaar.
 • Vraag je af waarom je kind iets zegt. Soms komen straffe uitspraken voort uit angst, frustratie of onwetendheid. Misschien zegt je kind “Het vaccin werkt toch niet” omdat het niet wil toegeven dat het bang is voor naalden.

Probeer niet per se je gelijk te halen.

Stel vragen als:

 • Kun je dat wat verder uitleggen?
 • Wat bedoel je daarmee?
 • Dus jij vindt dat …? Is dat wat je bedoelt?

Zo toon je dat je echt luistert.

 • Antwoord met ik-zinnen: "Ik denk dat / Ik voel dat / Ik geloof dat".
 • Lopen de emoties hoog op? Krijg je ruzie door dit gesprek? Neem dan even afstand of begin over iets anders.
 • Je hoeft dit gesprek niet in 1 keer te voeren. Je kan er later nog eens over beginnen als jullie rustig zijn.
 • Je kind verplichten of verbieden zich te vaccineren, werkt averechts.

We zien de wereld allemaal door een andere bril. Wat voor jou heel logisch is, kan fout aanvoelen voor je kind. En dat is oké.

Je kunt een gesprek perfect afsluiten met:

 • “Ik ben het er niet mee eens, maar ik respecteer je mening.”
 • “Ik deel je standpunt niet, maar ik begrijp waarom je er zo over denkt.”
 • “We zijn het hier duidelijk niet over eens, maar dat is oké. Laten we het over iets anders hebben.”

Blijf je in de discussie zitten? Of ben je het totaal oneens met je (ex-)partner? Haal er iemand bij van buiten het gezin. Je huisarts bijvoorbeeld. Hij of zij kan door een objectieve blik helpen om elkaars standpunt te begrijpen.

Zelf vragen of nood aan info?

Er is een speciale website. Het nummer van het callcenter is 0800 14 689.

 

Praten met je kind

Groeimee.be helpt je graag om een goed gesprek met je kind te starten.

Podcast van Awel: Luister

‘Ga in gesprek met jongeren.’ Bijvoorbeeld over wel of niet vaccineren. Maar hoe doe je dat nu precies? Waar moet je op letten om er een goed gesprek van te maken? In 'Luister' geeft Awel, de luisterlijn voor kinderen en jongeren, haar keukengeheimen prijs:

Wat is Corona? Op maat van jonge kinderen

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.