Podcasts over opvoeden en opgroeien

Ouderschap ziet er elke dag anders uit, soms zelfs elk uur. Vertedering en trots, maar ook onzekerheid en conflicten. Het hoort er allemaal bij. In deze podcasts over ouderschap hoor je verhalen van andere ouders, of experts die vertellen over een opvoedingsthema.

Een podcast is een audiobestand dat je kan beluisteren op je tablet, laptop of smartphone. Je luistert waar en wanneer jij wil. Ontdek ze snel!

Groeimee.be podcast

In de Groeimee podcasts laten we een expert aan het woord over een opvoedingsthema. Onder meer over scheiding, zindelijkheid, ouderschap ... Elke podcast maakt deel uit van een dossier op de website. Daar bundelen we informatie, doorverwijzing naar gespecialiseerde dienstverlening en verhalen van ouders. 

Ik tel tot drie

De podcast serie van Zitdazo vzw, die ouders ondersteunt bij het opvoeden en ouderschap.

Een reeks over de kleine kantjes van het opvoeden, met een lach en een traan. 

 

 

Werk en leven

Anouck en Kelly  (van de blog Tales from the crib) maken podcasts over het evenwicht tussen werk en (gezins)leven. Heel wat breder dan alleen over opvoeden dus, maar je vindt er ook afleveringen over de druk van 'perfect ouderschap', schuldgevoel en ploetermoeders, ochtendroutines en zelfzorg.

 

Anders nabij

In Anders Nabij vertellen vijf gezinnen openhartig over het verlies van hun kind en de impact ervan op hun leven. Vijf prachtige, hartverscheurende verhalen.

Niet alleen ziek

'Niet alleen ziek' is een Nederlandse podcast reeks over ouders die chronisch ziek zijn. Hoe is het wanneer de ziekte een dominante rol speelt in je leven als ouder? Welke invloed heeft chronisch ziek zijn op het ouderschap en het gezinsleven? Dat onderzoekt journalist en podcastmaker Maarten Dallinga in deze serie, gemaakt in opdracht van Stichting BMP. Over het schuldgevoel dat ermee gepaard gaat, maar ook over de aanvaarding van ziek-zijn als deel van je ouderschap. 

Radio Mama

Kristien Wollants praat in elke aflevering van Radio Mama over een ander thema met bijhorende gast.

Dat levert eerlijke verhalen op over kleine kinderen hebben: over huilbaby's, verbindend spelen, borstvoeding, nachtrust en voeding. Voor mama's én voor papa's!

Ik ken iemand die...

'Ik ken iemand wiens kinderen meteen doorsliepen' 'Ik ken iemand die nooit zijn stem verheft tegen zijn kinderen'

Geloof jij dat ze bestaan? De presentatoren van deze Nederlandse podcast in elk geval niet. Interview met experts en gesprekken over hun eigen geblunder en geploeter als ouders.

Podnataal

In seizoen 1 van Podnataal draait het om de zwangerschap. Seizoen 2 en 3 staan in het teken van bevallingsverhalen. Bekende en onbekende vrouwen vertellen hun verhaal. Must listen voor elke ouder in spe!

 

 

De Slapelozen

In het Canvas-programma 'De Slapelozen' onderzocht Annick Ruyts waarom zoveel mensen net als zij slecht slapen. Ze praat daarover met experten en lotgenoten.

In aflevering drie is kinderpsychiater Binu Singh aan het woord, over baby's die ouders uit hun slaap houden.

Studio Vaderklap

Vaderklap is een platform van vaders die vertellen hoe het is om vader te worden en te zijn. Naast de blog, het boek en evenementen is er ook een podcast.

In Studio Vaderklap vertellen bekende en minder bekende vaders hun verhaal, aan het kampvuur of bij een kop koffie.

Praktijkvader

De (Nederlandse) Praktijkvader Podcast bestaat uit meer dan 60 mooie, boeiende en inspirerende interviews die jou inspireren om – nog meer – de vader te worden die je je kinderen gunt.

Over eigen ervaringen en persoonlijke groei met vaderschap als vertrekpunt.

 

De School voor Ouders

De School voor Ouders is een initiatief van het Nederlandse Cybersoek (soek is Arabisch voor markt), een platform waar mensen uit verschillende culturen elkaar kunnen ontmoeten. In de podcast komen vooral onderwijsthema's aan bod, met nadruk op diversiteit. Praten over vooroordelen, huiswerk en communicatie tussen school en ouders.

Omdenken

Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Het probleem aanpakken vanuit de huidige situatie, kan je zeggen.

De podcast gaat in op heel diverse thema's. Ouderschap en opvoeden duikt enkele keren op: een gamende zoon, vaderschap, nieuw samengesteld gezin ...

podcast