Peuterspel

Je kind ontwikkelt die eerste jaren in sneltempo. Dat merk je ook aan het spel van je kind.

Helemaal echt!

Vanaf ongeveer 13 maanden gebruikt je kind materiaal zoals het bedoeld is. Je kind zet het deksel op de pan, legt de pop in de buggy, de auto rijdt de garage in. Je kind speelt nog niet 'verbeeldend': het brengt wel een bekertje naar zijn mond, maar maakt nog geen ‘net alsof drinkgeluiden’. In een telefoon zal je kindje brabbelen, maar het doet niet alsof er iemand anders aan de andere kant van de lijn is. 

En al snel met geluidjes erbij

Wanneer je kind zo’n anderhalf à twee jaar wordt, begint je kind ‘net alsof’ te spelen. Voorwerpen worden gebruikt voor handelingen waar ze voor bedoeld zijn en ook de bijhorende geluiden krijgen hun plaats. Bij het spelen met de boerderij worden de dierengeluiden nagebootst, de auto maakt telkens broem broem geluiden en het slurpen aan de beker, volgt nu zeker! 

Fantasiespel

Kinderen tot 2,5 jaar zijn soms bang als een volwassene plots verkleed is. Ze kennen nog geen verbeelding of fantasie, dus papa die verkleed is als clown en ook rare geluiden maakt, is beangstigend. Vanaf ongeveer 2,5 jaar verandert dit. Kinderen leren denken en spelen vanuit fantasie. Tot ongeveer 7 jaar is fantasiespel het meest aanwezig, met een hoogtepunt rond de leeftijd van 5 jaar. Je kind weet ook dat het niet echt is, maar gaat er toch met veel plezier helemaal in op.

Peuters spelen nog naast elkaar

Tot ongeveer 3 jaar spelen kinderen vooral naast elkaar (parallel spel). Dat is nodig als stap naar het samen spelen met andere kinderen. Je kind ontwikkelt nu zelf spelpatronen. Je ziet het vaak in de kinderopvang. 2 peuters spelen naast elkaar met hetzelfde. Samir en Helena hebben beiden een pop die ze verluieren en in bed stoppen. Ze zien elkaar, maar spelen niet samen. 
Die spelpatronen (een pop verluieren, in bed stoppen, uit bed halen en aankleden) helpen je kind om zijn eigen handelingen te begrijpen. Door dat vaak te doen, verdiept het spel van je kind en breidt het uit. Als een kind voldoende eigen spelpatronen heeft opgebouwd, is het helemaal klaar om met vriendjes samen te spelen. 


 


 


 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf