Opvoeden met weinig geld

opvoeden met weinig geld

Dit vat het mooi samen:

 • Opvoeden met weinig geld is vaak geen bewuste keuze maar komt door een samenloop van omstandigheden. Soms kiezen mensen er ook bewust voor om minder te gaan werken en zo meer tijd met het gezin door te brengen.
 • De combinatie van een klein budget en kinderen opvoeden kan zorgen voor stress en schaamte. Vaak probeer je te verbergen dat je het niet breed hebt. Toch kan erover praten met iemand die je niet veroordeelt, helpen.
 • Praat met je kinderen over geld en over jullie situatie. Dan hebben ze meer begrip als iets niet kan omdat het teveel geld kost.
 • Geld is niet alles. Tijd en aandacht voor je kind maken veel goed. Soms is de stress echter zo groot dat je je ook afreageert op de kinderen. Ga op zoek naar iemand die met je meedenkt over oplossingen.
 • Reclame, media, andere mensen: iedereen lijkt te roepen: je kan alleen gelukkig zijn met een groot huis en een nieuwe auto. Laat je niet gek maken.
 • Zorg goed voor jezelf. 
 • Er zijn veel instanties die kunnen ondersteunen. Je Huis van het Kind in je buurt kan je de weg tonen.

Je kinderen opvoeden met weinig geld. Hoe doe je dat?

Lena is een alleenstaande moeder. Elke maand heeft ze het moeilijk om rond te komen. Patrick kiest bewust voor minder werken en meer tijd voor zijn gezin. Maar dat betekent ook minder inkomen. Hoe doe je dat: je kinderen opvoeden met weinig geld? Kijk even mee wat je met praten, kritisch kijken en creatief zijn kan bereiken.

Je bent niet alleen

Voel je stress en onzekerheid omdat je met een beperkt budget moet rondkomen? Dan ben je niet alleen. Misschien praat je er liever niet over. Misschien probeer je het te verbergen, omdat je schaamte voelt. Dat is jammer. Want het kan net deugd doen om die ervaring te delen met mensen die hetzelfde meemaken. Daarom bestaan er initiatieven als netwerk tegen armoede  waar mensen in armoede het woord nemen of Welzijnsschakels, waar je anderen ontmoet die het ook met minder geld moeten redden.

Je geeft je kinderen graag wat jij vindt dat ze nodig hebben. Dan zit je op deze pagina’s goed. Je vindt hier onder andere ideeën om het erover te hebben met je kinderen.

Kies je bewust voor minder werken en minder inkomen, dan praat je er veel makkelijker over. Toch kunnen dezelfde ideeën jou van pas komen.

Is geld echt alles wat telt?
Hoe belangrijk is geld in de opvoeding? Belangrijk. Denk maar aan de klasgenootjes. Voor hen is die smartphone vanzelfsprekend, voor jouw kind niet. Het is niet gemakkelijk om daarmee om te gaan. Hoe kan je er toch voor zorgen dat geld geen taboe wordt in jouw gezin?

Praten werkt
Praat met je kind over geld. Dan verklein je de kans op stress en onzekerheid bij hen. En tegelijk leert je kind bewust omgaan met geld. Het zal beseffen dat je voor sommige dingen een tijdje moet sparen bijvoorbeeld. Of dat er goedkopere of zelfs gratis alternatieven bestaan.

Er is nog een voordeel. Als je kind al snel leert omgaan met geld, wordt het later sneller zelfstandig. Zonder auto leer je sneller om alleen op pad te gaan met fiets of openbaar vervoer. Doe je weekendwerk of vakantiejob, dan helpt dat om bewustere studiekeuzes te maken.

Kortom: als je over geld praat, neem je onzekerheid weg, maak je je kind bewuster en zelfstandiger.

Laat je niets wijsmaken
“Koop mij” roept de reclame. Het is niet eenvoudig om daaraan te weerstaan, om het verschil te zien tussen ‘heb je het nodig?’ of ‘verlang je het te hebben?’. Die kritische kijk kan je met je kinderen oefenen. Zo kan je samen bespreken of je echt iets nodig hebt.

“Kijk eens” roept de omgeving. Een groot huis, een nieuwe auto, de sportclub en muziekschool:het lijkt of je pas gelukkig kan zijn als jij en je kinderen daaraan meedoen. Ook hier past een kritische kijk. Een groter huis, met voor elk kind een eigen kamer, zou dat ons gelukkiger maken of juist veel financiële stress bezorgen? Gewoon al de vraag stellen, kan je kinderen een andere kijk geven.

Voel je niet schuldig
Denk je dat je je kinderen tekortdoet, omdat je ze financieel niet kan geven wat je ze zou willen geven? Geef ze dan bewust jouw tijd en aandacht. Dat is een onbetaalbare rijkdom.

Kan je je kinderen geen zakgeld geven? Bedenk dan dit: zakgeld is in eerste instantie bedoeld om je kinderen te leren omgaan met geld. Dat leren je kinderen al dankzij jou. Vergeet ook de fabeltjes dat alle kinderen veel zakgeld krijgen: er zijn zoveel afspraken rond zakgeld als er gezinnen zijn. Vertel dat aan je kinderen. Trouwens, hoe jij met geld omgaat, is het beste voorbeeld voor hen.

Zorg goed voor jezelf
Vergeet jezelf niet. Een uitgeruste mama of goedgemutste papa is er twee waard. Laat je dus zeker niet verleiden om jezelf te veel te ontzeggen ten voordele van je kinderen. Bewaak daarin goed je grenzen.

Weet je het zelf niet meer? Vraag hulp, tips, ideeën.  Er zijn veel mensen met dezelfde vragen en met creatieve antwoorden daarop. Hier vind je alvast enkele interessante adressen.

Hoe haal je meer uit je budget?

Babyspulletjes
Laat je niet van de wijs brengen: voor je baby heb je niet alles nodig wat er te koop is. Kijk maar in het handige overzicht op de website van Kind en Gezin.

Kan het goedkoper? Zeker. Op tweedehandsbeurzen van De Gezinsbond bijvoorbeeld vind je kinderkleding, speelgoed en babyuitzet in perfecte staat. Ook op Facebookgroepen bieden ouders spullen die ze niet meer nodig hebben vaak aan voor een prikje.

Financiële tussenkomsten

 • Elke cent telt. Daarom voorziet het Groeipakket voor jou een bedrag dat je kan aanvragen vóór dat je kind geboren is. je kan Het startbedrag ten vroegste aanvragen 4 maanden voor de geboorte: Je leest er meer over op de website van Groeipakket
 • Wist je dat kinderopvang ook kan als je een opleiding wil  volgen of af en toe wat ademruimte nodig hebt? Zoek een opvang waar je betaalt naargelang je inkomen. Dat heet: het inkomenstarief
 • Blijft het financieel moeilijk, dan kan het OCMW van je gemeente jou helpen. Daar weet men alles over sociale tussenkomsten, van een vrijetijdstoelage waarmee je kind kan gaan sporten tot tussenkomsten bij schoolkosten. Wees niet bang: je vraag wordt er discreet behandeld.
 • Wil je op vakantie of een dagje naar een pretpark, dan kan je terecht bij organisaties zoals Vakantieparticipatie en Rap op Stap  die flinke kortingen bieden voor de kleine portemonnee. Je ziekenfonds komt misschien tussen in de kosten van een (sport)kamp of openluchtklas. Informeer of je er recht op hebt. En kijk ook of je gemeente een vrijetijdspas aanbiedt. Daarmee krijg je discreet korting op activiteiten in je buurt.

Meer voor minder: onze tips

 • Speelgoed of kleding voor een prikje: rommelmarkten, tweedehandsbeurzen, tweedehandssites
 • Nieuwe kleren: outlets of stockverkopen, zowel online als in specifieke outletwinkels. Check bij online shoppen ook altijd de extra kosten voor verzending en terugsturen.
 • Meer dan je kan bedenken voor een zotte prijs: het grote aanbod van de Kringwinkels
 • Waarom niet ruilen? Kinderen groeien snel uit hun kleren. Ga op zoek naar weggeef- en ruilgroepen in je buurt of organiseer zelf een ruilmoment. Of ruil wat jij graag doet voor wat je nodig hebt. Kook je graag? Ruil je kookkunsten dan voor enkele uren kinderoppas. Bij Lets vind je lokale groepen om diensten met elkaar te ruilen.
 • Een kapotte wasmachine of je broodrooster die het begeeft? Voor een budgetvriendelijke herstelling vind je her en der repaircafés.
 • Je kind gaat gratis naar de bibliotheek. Je kan er ook voor weinig geld films of cd’s huren, internetten en wie weet andere activiteiten volgen. Sommige gemeenten hebben een spelotheek waar je speelgoed kan ontlenen.
 • Ga ook eens kijken bij het lokale Huis van het Kind of er activiteiten zijn voor jouw kinderen. Ook de Jeugddienst van je gemeente is een goed vertrekpunt.
 • Vraag aan je vaste huisarts een Globaal Medisch Dossier van je aan te leggen. Je krijgt dan meer terugbetaald. Ook als je huisarts je doorverwijst naar een specialist, betaal je in bepaalde gevallen minder bij die specialist.
 • Een oud bed opnieuw geschilderd. Van twee oude hemden één nieuw maken. Kamperen in je eigen tuin of op een camping niet ver van huis. Creatief met weinig leidt soms tot veel.
 • Vier de verjaardag met een pyjamaparty of een picknick in je buurt. Je tiener kan je misschien wel blij maken met een zelfgemaakt bonnenboekje met bonnen als ‘een keertje de tafel niet afruimen’, ‘een exclusief mama- of papamoment’ of ‘morgen slaap ik uit-dag’. Voel je ook niet verplicht om met carnaval of Halloween een kostuum te kopen. Je vindt online heel wat tips om van bestaande kleren leuke verkleedpakjes te maken.

Voeding voor de kleine portemonnee

Hoe kan je op eten besparen en toch smaak en gezondheid bewaren?

Voor de allerkleinsten is borstvoeding nog altijd hét goedkoopste en meest gezonde alternatief. Maar je hebt wellicht grotere monden te voeden. Zelfbereid is goedkoper én gezonder. Laat je dus niet te vaak verleiden door kant-en-klare maaltijden. Zo hou je meer over voor vers fruit of groenten. Probeer ook de seizoenen te volgen: tomaten in de zomer, pompoen in het najaar. Met restjes uit de koelkast kan je altijd nog iets lekkers maken. Kook ook eens vegetarisch.

Kan je zelf groenten kweken? Probeer het, alleen of samen met anderen. Het CAW startte enkele sociale moestuinen op en ook in Brussel zijn de initiatieven verzameld op een website.

Zorgen voor mama

In de reeks 'Zorgen voor mama' gaat Kristel Verbeke samen met Claudia Di Vaio (sociaal werker bij Kind en Gezin) en Joost Bonte (straathoekwerker) langs bij gezinnen die in armoede leven.

Je kan fragmenten uit de reeks herbekijken op VRT NU.

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind bij jou in de buurt.

Stel je vraag >

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf