Opvoeden, dat doen we samen

Je staat er als ouder niet alleen voor. De mensen die dicht bij jou staan, kunnen een luisterend oor zijn of meedenken over hoe je de dingen aanpakt. En dan zijn er ook de vele organisaties die voor je klaar staan. Niet met een belerend vingertje, maar voor een gesprek en een zoeken naar wat bij jouw gezin past.

ouderschap opvoeden doen we samen bijgesneden.jpg

Mijn vriend en ik kijken helemaal anders naar grenzen stellen. Ik wil de controle houden, hij is veel losser dan ik. We liggen regelmatig in de clinch met elkaar. Gelukkig kunnen we er goed over praten als de rust is terug gekeerd. Na zo'n gesprek voelen we weer dat we allebei vanuit heel veel liefde voor onze kinderen vertrekken.

Je kwetsbaarheid als ouder

Met anderen praten over de moeilijke momenten in het ouderschap is niet eenvoudig. Je stelt je heel kwetsbaar op en je wil vooral niet horen wat je allemaal fout doet. Iedereen wil een goede ouder zijn. Tegelijkertijd zijn het ook de meest waardevolle gesprekken omdat je beter voelen in je gezin een grote invloed heeft op andere domeinen. 

Samen zoeken naar een aanpak

Toch word je soms overspoeld met goedbedoelde adviezen, die vaak uiteenlopend zijn. Bovendien kunnen de meest goed bedoelde adviezen erg pijnlijk zijn. Net omdat er zoveel van jezelf in de opvoeding van je kinderen zit. Daarnaast kan het best frustrerend zijn wanneer mensen niet echt luisteren naar je en adviezen geven die niet van toepassing zijn op jouw situatie. Daarom is het belangrijk, ook voor professionelen, om niet meteen over te gaan in het geven van adviezen. Een luisterend oor en aandacht voor alle emoties en overtuigingen, en samen denken over een mogelijke aanpak, daar heb je als ouder nood aan. Uiteindelijk bepaal je als ouder zelf wat je zou moeten kunnen en moeten doen.  

Wie is er voor jou?

Weet ook dat er verschillende diensten zijn waarbij je onderweg kan aftoetsen. Zoals het Huis van je Kind in je buurt, opvoedingswinkels, CAW, CLB, Kind en Gezin, je huisarts,...

Ongelooflijk hoe de gesprekjes met Kind en Gezin geholpen hebben in het omgaan met mijn dochter die 's nachts ontzettend veel wakker werd. Ik kreeg niet alleen praktische tips maar ze begrepen ook heel goed hoe ik me voelde. Ik raad alle ouders in mijn omgeving aan om gebruik te maken van die ondersteuning! 
 


 


 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf