Ook tieners spelen nog!

Ook tieners spelen nog, al verandert de vorm wel. Ze duiken dieper in hun interesses, al dan niet in clubverband. Ze krijgen het vaak druk met schoolwerk, en nemen dan soms bewust afscheid van spelen. Online gamen is ook vaak favoriet. En voor heel wat jongeren is de jeugdbeweging nog steeds een plek om voluit te ravotten.

Hobby’s

Tussen 12 en 18 jaar kiezen jongeren vaak gerichter voor één of twee interesses waar ze vaker mee bezig zijn. Sport, muziek, vloggen op YouTube... zijn manieren om hun eigen denken te ontplooien en hun identiteit verder te ontwikkelen. Sommige tieners beslissen om een bepaalde hobby niet meer uit te voeren, omdat die niet meer past bij hoe ze zich op dit moment voelen. Het opbouwen van relaties krijgt ook een belangrijke rol. Meer lezen over hobby's kan hier.

Offline – online 

Tijdens de puberteit (maar soms ook vroeger) kiezen jongeren vaker voor online spelen. Playstations of andere game-consoles waren op vroegere leeftijd al populair, maar krijgen nu een andere dimensie. Vriendschappen ontstaan en sommige jongeren bloeien helemaal open in hun online community. Online gamen maakt nu deel uit van het dagelijks leven. Zolang er evenwicht is tussen online en offline, hoeft dat geen probleem te zijn. Meer hierover lees je bij ‘Mediaopvoeding – Gamen’.

Je tiener slaat zijn vleugels uit

Je kind krijgt op deze leeftijd meer behoefte aan plaatsen waar het met vrienden kan rondhangen en chillen. Een buurtpleintje, het skatepark of groene plekken in de omgeving waar ze hun ding kunnen doen en niet weggekeken worden, zijn belangrijk. Geef je kind stapsgewijs het vertrouwen om er alleen op uit te trekken. In gesprek blijven met je kind en goede afspraken helpen daarbij.
 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf