Onze vloggers over hoe zij opvoeden zonder wedstrijd ervaren

Vlogger Wim Schotsmans (Vaderklap) over het thema 'Opvoeden is geen wedstrijd':

'Een prachtig thema, als je het mij vraagt. Het klinkt overal: hoeveel druk er is op het werk, in de sociale relaties, op de social media, op de jongeren. En ja, ook in de opvoeding. We willen toch allemaal dat onze kinderen het goed doen en goed hebben. Daar doen we veel, zo niet alles voor. 

Maar wie bepaalt wat ‘goed’ juist is? Doen we dat echt zelf? Of laten we ons beïnvloeden door onze omgeving? Dat hoeft niet verkeerd te zijn. Gesprek met anderen, het volgen van mensen die ook zoeken in de opvoeding, lezen, kijken, opzoeken, … Het kan ons absoluut veel bijbrengen. Maar, zoals men bij Bond Zonder Naam al eens zei: te is nooit goed, behalve in tevreden. 

Er zijn nogal wat verschillen. Het ene gezin troont hun kinderen mee naar Italië om de schatten van de Romeinen te bewonderen, anderen nemen hen vaak mee op culinaire ontdekking. En dan zijn er nog hobby's en sporten, kledij, smartphones, … Niets verkeerd mee hoor, maar het is niet voor iedereen weggelegd. En dat hoeft niet erg te zijn. Het gaat niet alleen om het materiële, dus laat je kop daar niet gek maken. 

Dé juiste aanpak bestaat niet. Als ouder krijgen we advies van alle kanten, al dan niet vanuit het idee ‘ik weet het beter dan hoe jij het doet...’ Luister ernaar, maar doe er uw ding mee. Het uwe, hetgeen jij voelt dat juist is. Wat werkt bij de ene, is daarom eveneens hét antwoord op jouw vraag/zorg/plan/... 

Het goed hebben, het goed doen, het is echt voor ieder anders. En net dat maakt misschien dat het helemaal geen wedstrijd kán zijn.' 

Krijg je niet genoeg van onze vloggers? De lange versies van de vlogs zijn beschikbaar op ons Vimeo kanaal.