Meer lezen bij onze partners: verlegenheid

verlegenheid

Websites voor ouders en jongeren

De Vereniging voor Verlegen Mensen heeft ook een apart hoofdstuk over verlegenheid bij jongeren. Naast info en tips, verwijst de site ook door naar activiteiten, praatgroepen en cursussen.

Samen spelen

De coole kikker is een kwartetspel (7+) dat kinderen helpt hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Er komen maar liefst 9 thema's aan bod: vriendjes maken, vragen of je mag meespelen, wat doe je als je uitgesloten wordt ...

Boeken voor ouders

  • Carducci, B. (2004). De verlegenheid voorbij: voor elke ouder die zijn kind meer zelfvertrouwen wil geven. MOM
  • Faltin, R. (2018). Laat ze maar denken: tem je sociale angst. Boom uitgevers
  • Lasés, F. (2012). Ik voel me zo: gesprekken met kinderen over hun stemmingen. De Eenhoorn
  • Smit, L. (2017). Ik moet nog even kijken of ik kan: de stille revolutie van de introverte mens. Nijgh & Van Ditmar
  • Sterk, F & Swaen, S. (2016). Denk je sterk: meer zelfwaardering, meer zelfvertrouwen! Kosmos

Boeken voor kinderen  

2+     Chien Chow Chine, A. (2019). Wat Victor voelt, ik ben verlegen. Ballon. Een boekje in de Victor-reeks, dat kinderen helpt om hun gevoelens te herkennen.

4+          Bracken, B. (2014). Verlegen Stijn heeft een verhaal. NBD Biblion. Stijn is zo verlegen, dat bijna niemand hem kent. Op een dag vraagt de juf of Stijn iets wil vertellen over zichzelf in de klas...

4+     Roca, N. (2010). Ben jij verlegen?.  Baeckens Books. Het verhaal doet kinderen begrijpen dat je verlegenheid in stapjes overwint.

8+     Brenifier, O. (2005). Wat voel ik? Davidsfonds. Een filosofisch boek dat kinderen doet nadenken over vragen als 'Waarom is iemand verlegen?' en 'Ben je beter met of zonder vrienden?'

Films om samen naar te kijken

Sing (2016): Sing vertelt het verhaal van verschillende personages die één ding gemeen hebben: ze zingen! Eén van hen is Meena, een verlegen en extreem podium angstige olifant die uiteindelijk de prestatie van haar leven geeft nadat ze is aangemoedigd door haar vrienden. Want doen wat je het liefste doet, laat je vertrouwen groeien. 

Ferdinand (2017): Ferdinand, een jonge stier, is niet zoals de andere stieren. In plaats van te vechten en agressief te zijn, is hij zachtaardig en vriendelijk. Om zijn plaats in deze wereld te vinden, moet hij leren hoe hij zichzelf kan accepteren.

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.