Meer lezen bij onze partners: praten met je kind

praten met je kind bijgesneden

Video

Hoe praat jij met je kind? The funny BreakWomb mom comedians show tonen hoe het er zou uitzien als  volwassenen tegen elkaar praten zoals ze tegen kinderen praten.

 

Theatergroep PlayBack uit Nederland begeleidt ouders in het voeren van een goed gesprek in een klimaat van vertrouwen. Ze doen dit via de 'terugspeeltechniek'. De scenes worden telkens opnieuw gespeeld, nadat ouders erover in gesprek gingen. Heel herkenbaar!

 

Websites voor ouders

Op Goedgezind.be, de website over opvoeden van de Gezinsbond, vind je een artikel over praten met jonge kinderen.

Ouders online in gesprek met biopsycholoog Martine Delfos, over praten met kinderen en wat dat anders maakt dan een volwassen gesprek.

JM Ouders bedacht 30 vragen om op een andere manier in gesprek te gaan met je kind over de voorbije schooldag.

Boeken voor ouders

Adriaenssens, P. (2008), 'Praten: communiceren met je kind', Lannoo. Uit de LannooHelpKids reeks, een boek over luisteren, vertrouwen en onderhandelen.

Adriaenssens, P. (2006), 'Praten met je tiener: de stap van discussiëren naar onderhandelen', Lannoo. Van 'waarom-daarom' discussies met je puber naar praten en onderhandelen.

Gordon, T. (2015), 'De Gordon methode. Van contact naar verbinding binnen het gezin', Kosmos. Gordon slaagterin de oude controverse te doorbreken tussen het gezag van de ouders en de vrijheid en zelfstandigheid die het kind eist. Hij slaat een brug waarop beide partijen elkaar kunnen ontmoeten, zonder hun gezicht te verliezen.

Hellendoorn, J., Sleeboom, I. & van de Vijfeijken, K. (2010), 'Gesprekken met kinderen: over alles wat belangrijk voor hen is',  uitgeverij Boom. Van gesprekken over dagelijkse onderwerpen tot zware thema's.

Vandebriel, P. (2017), 'Praten met kinderen', ACCO. Hoe verschillen kinderen van volwassenen? Wat zijn de beste omstandigheden voor een goed gesprek? En hoe pak je het gesprek aan?

Verboven, A. (2007), 'Praten met je kind: de weg naar een harmonieus gezin', Standaard Uitgeverij. Kinderen leren van hun ouders hoe constructief te communiceren. Over goed luisteren, overleggen en omgaan met conflicten.

Boeken voor ouders en kinderen

Beyers, A. (2015), 'Oscar & Felix: met jonge kinderen praten over moeilijke thema’s',  uitgeverij Abimo. 13 kortverhalen om moeilijke thema's bespreekbaar te maken met kinderen tussen 3 en 7 jaar. Gekoppeld aan doe-activiteiten.  

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.