Meer lezen bij onze partners: ouderschap

wat is ouderschap bijgesneden.jpg

Websites

Kind en Gezin biedt heel wat informatie over ouderschap. Over de beleving van zwangerschap en over jij als ouder.

Ben je zwanger, dan kan je via Mijn zwangerschap van Kind en Gezin informatie op maat krijgen. Naast praktische zaken en checklists, is er ook aandacht voor de emotionele veranderingen die ouderschap met zich meebrengt.

Tijdvoorjerelatie.be staat boordevol informatie over hoe je als partners tijd kan maken voor elkaar en hoe je ouderschap bespreekbaar maakt.

Viva-SVV verzamelt getuigenissen en verhalen van ouders. Waar denken ze over na, bij wie kunnen ze terecht en hoe kijken zij naar ouder-zijn?

De Nederlandse site Opvoeden.nl heeft ook een hoofdstuk over ouderschap.

Uit Australië, dus in het Engels, besteedt Raisingchildren.net heel wat aandacht aan ouderschap. Hoe word je een team als ouders? En waarom is dat niet zo eenvoudig? 

Boeken

Adriaenssens, P. (2018), 'Verbolgen verbonden', Lannoo. Het boek vertrekt vanuit een analyse van de tijdgeest waarin kinderen opgroeien. Ouders en opvoeders kunnen niet langer opvoeden vanuit vaste waarden en normen. Opvoeden is maatwerk geworden. De auteur voert een pleidooi voor de centrale rol van het gezin als plek waar normen en waarden geoefend kunnen worden. Ouders moeten niet bang zijn om een mening uit te dragen. Dat het bij de opvoeding af en toe mis gaat, is niet erg. Kinderen én ouders mogen leren inzien dat perfectie niet bestaat. 

Montgomery, H. (2019), 'De zeven stappen naar succesvol ouderschap', Lev. De auteur: 'Niemand wordt als goede ouder geboren. Maar bijna iedereen kan een goede ouder worden, en iedereen kan beter worden in zijn ouderschap.' Een naslagwerk voor ouders in de 21ste eeuw.

 

 

 

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.