Meer lezen bij onze partners: mediaopvoeding

sociale media bijgesneden

Websites

Mediaopvoeding algemeen

De website MediaNest is een initiatief van Mediawijs, samen met meer dan 20 partners. Het biedt antwoorden op allerhande vragen rond mediaopvoeding. Van sociale media tot gamen, van reclamewijsheid tot cyberpesten en nog veel meer. Ouders van kinderen met een specifieke zorgbehoefte vinden info gebundeld onder de tag bijzonder digitaal.

Benieuwd hoe jongeren hun schermen gebruiken, en wat ze er zelf van denken? Het Apestaartjaren onderzoek van 2020 vroeg het aan duizenden kinderen en jongeren. De belangrijkste resultaten vind je in een video van 12 minuten. Kinderen en jongeren komen aan het woord over thema's als privacy, online communicatie, sexting en de afspraken thuis.

Schermgebruik voor de allerjongste kinderen op www.kindengezin.be.

De nieuwe modules van Veilig online van de Gezinsbond nemen ouders mee in vijf thema's rond mediaopvoeding. Elk thema bestaat uit een interactieve module waarin getuigenissen van kinderen/jongeren, ouders en experts een centrale plaats innemen. Via animatiefilmpjes en infographics krijg je zicht op het mediagebruik van jongeren.

Child Focus biedt informatie over jongeren en sociale netwerken, met een test om te weten te komen welk type internet-ouder jij bent. Daarnaast is er een volledige pagina voor ouders, met extra info over privacy en het gebruik van internet in je gezin.

Sociale media: account aanmaken en privacy

MediaNest heeft onder meer een video over de GDPR-wetgeving en een klik-en-print over privacy.

Veilig online van Gezinsbond rond sociale media en een module over internet en privacy.

Praten met je kind en afspraken maken

MediaNest heeft het ook over praten met je kind. Door de pretchat te spelen bijvoorbeeld. Afspraken zichtbaar maken voor jonge kinderen kan met deze klik-en-print.

Sexting

Sexting.be heeft ook een hoofdstuk voor ouders.

MediaNest bundelt heel wat artikels.

Veilig online van Gezinsbond over online relaties en seksualiteit.

Gamen

MediaNest laat je een game-debat organiseren en heeft nog heel wat artikels verzameld.

Druglijn.be besteedt ook aandacht aan gamen. Je vindt er ook een zelftest.

Boeken en brochures voor ouders

Medianest (2019), 'Van emoji's tot sexting, opvoeden in een medianest', Borgerhoff & Lamberigts. Dit boek bundelt uiteenlopende ervaringen van ouders met inzichten van experts over het mediagebruik van kinderen tussen 0 en 18 jaar. Zonder te zeggen hoe het moet, wel hoe het kan.

Swinnen, L. en Lammertyn, S. (2017), ‘#Help! Mijn kind leeft online’, Van Halewyck. Over de balans tussen online en offline aanwezigheid en de rol die ouders en opvoeders kunnen spelen.

Walrave, M. en van Ouytsel, J. (2014), 'Mediawijs online. Jongeren en sociale media', Lannoo Campus. Deze gids gaat in op de unieke kansen die sociale media aan jongeren bieden op persoonlijk en sociaal vlak. Ook risico's als cyberpesten, sextin en grooming komen aan bod, om ze beter te begrijpen en jongeren te begeleiden om hiermee om te gaan. 

Brochure Groeimee: 'Papa, mag ik online?'

pdf bestandPapa mag ik online.pdf (706 kB)

Brochure Druglijn over gamen: 'Als kleine kinderen  groot worden'

pdf bestandAls kleine kinderen groot worden.pdf (2.57 MB)

Brochure Kennisnet/Mijn kind online: 'Kinderen en online privacy'

pdf bestandKinderen_en_online_privacy.pdf (5.19 MB)

Flyers bij de Veilig online module van Gezinsbond. Over privacy, sociale media, gamen, online relaties en seksualiteit, cyberpesten.

pdf bestandflyer_socialemedia_veiligonline.pdf (1.51 MB)

pdf bestandflyer_internetprivacy_veiligonline.pdf (1.1 MB)

pdf bestandflyer_gamen_veiligonline.pdf (1.33 MB)

pdf bestandflyer_onlinerelatiesseksualiteit_veiligonline.pdf (1.07 MB)

pdf bestandflyer_cyberpesten_gezinsbond.pdf (1.14 MB)

Boeken om samen met je kind te lezen

+10jr

Collins, T. (2017), 'Dagboek van een vlogger', Ploegsma. Over de tips en tricks om een vlog te starten, maar ook over de betrouwbaarheid van vloggers. Is alles wat je ziet, ook wel echt?

+12jr

Slegers, M. (2016), 'Vertrouw me maar', Kluitsma. De 15-jarige Kaat kleedt zich uit voor de webcam. Ze kent de risico's maar de verleiding wordt haar toch te groot...

Apestaartjaren onderzoek 2020

Benieuwd naar hoe en waar jongeren en kinderen online mee bezig zijn? Het Apestaartjaren onderzoek vroeg het hen zelf! Het resultaat zie je in deze video. Het uitgebreide verslag op Apestaartjaren.be.

 

Terug naar de themapagina

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Child Focus beantwoordt vragen over veilig internetgebruik

Heb je vragen over het internetgebruik van je kind? Maak je je zorgen of weet je niet hoe je iets moet aanpakken? Zoek je tips rond media-opvoeding ? Twijfel je over een bepaald game ? Zit je met je handen in het haar als het over social media gaat? Heb je vragen over sexting, grooming, sextortion of cyberpesten?

Child Focus is er om je te helpen. Bel 24/7 via het gratis nummer 116000 naar de veilig internetten-hulplijn van Child Focus.