Mama of papa is niet je enige rol

Een kind erbij, dan krijg je plots de rol van 'ouder', naast al je andere rollen die je al had. Dat zorgt niet alleen voor meer praktische taken. Ook emotioneel verandert er heel wat. Op zoek naar nieuw evenwicht in je gezinsleven.

ouderschap verschillende rollen bijgesneden.jpg

Ik dacht dat we het goed geregeld hadden. Allebei een dag minder werken en de taken verdelen. Maar het blijkt over zoveel meer te gaan. Ineens besef je, ik ben papa, en dat verandert mijn leven!

Een kind krijgen, wil zeggen dat je de rol van 'ouder' krijgt. De rol als mama of papa komt bij het pakketje verantwoordelijkheden die we reeds hadden als partner, zoon, werknemer, vriend, zus,… . De relatie met je partner, of de afwezigheid van een relatie speelt in het ouderschap een grote rol.  

Meer dan praktische afspraken maken

In een relatie verandert er veel wanneer er een kindje bijkomt. Praktisch gezien komt er een heel extra takenpakket bij, te verdelen onder beide ouders als je met twee bent. Bovendien heb je minder tijd waardoor je keuzes moet maken rond vrijetijdsbesteding, werktijd, tijd als koppel,… De praktisch afspraken maken, kan discussie en emoties met zich meebrengen. Daarom is het heel erg belangrijk hierover te praten. Over het praktische maar ook hoe ieder zich erbij voelt. Ook wanneer je je kindje alleen opvoedt, is het belangrijk om goed na te denken wat haalbaar is en waar je terecht kan wanneer je hulp of steun nodig hebt. Goed voor jezelf zorgen en durven hulp vragen is hierin belangrijk.

Opvoeden doe je niet alleen

Het is zoeken naar een nieuw evenwicht in je gezinsleven. En vaak, net wanneer je begint te wennen aan het kleine mensje, wanneer de gesprekken af en toe niet enkel meer over de baby gaan, is het voor de meeste ouders tijd om opnieuw de rol van werknemer op te nemen. Sommige ouders hebben het moeilijk met het loslaten, anderen kijken er erg naar uit om opnieuw te starten. In elk geval is er ook tijd nodig om te wennen en om goed af te stemmen met de andere opvoeders van je kindje zoals de kinderopvang of de grootouders. 

Vertrouw op jezelf

Het is een hele uitdaging om al die rollen en verwachtingen in goede banen te leiden. Bovendien hebben de rollen een invloed op elkaar. Een fijne dag op het werk maakt de avondroutine met de kinderen opeens een pak lichter. Anderzijds kan je geduld na een stressvolle dag helemaal op zijn en is dit voelbaar voor je gezin. De ene dag is de andere niet, ook niet als ouder bij het opvoeden. En dit is ok. Wat vandaag niet lukt, lukt morgen misschien wel. Een basisvertrouwen in jezelf als ouder en een positieve houding naar je kind zijn hierbij fundamenten waarop je kan bouwen.
 


 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf