Logeren

logeren bijgesneden.jpg

Dit vat het mooi samen:

  • Sommige kinderen vinden een logeerpartij fantastisch. Anderen hebben heimwee of vinden het afscheid moeilijk.
  • Vertel je kind op voorhand wat er gaat gebeuren. Maak er iets van om naar uit te kijken.
  • Luister naar de vragen van je kind. Elders slapen betekent ook andere gewoontes. Dat kan spannend zijn maar ook leuk.
  • Pak samen de tas in, en vergeet de favoriete knuffel niet.
  • Neem kort en duidelijk afscheid, en vertel wanneer je terug bent.
  • Toch heimwee? Maak tijd om je logeetje gerust te stellen. Soms helpt het om het thuisfront te horen; soms maakt het dat net erger. 
  • Heimwee is geen reden om logeerpartijtjes af te schaffen. Je kind leert omgaan met die gevoelens. Het gaat vaak elke keer wat beter.

Uit logeren bij een vriendje of opa en oma vinden veel kinderen fantastisch. Andere kinderen (én ouders) kunnen soms een duwtje in de rug gebruiken. 

Vertel je kind over de logeerpartij

Kiest je kind niet zelf voor de logeerpartij, vertel je kind dan op voorhand wanneer het een nachtje ergens anders zal slapen. Peuters en kleuters hebben nog niet veel tijdsbesef, dus een dag vooraf is vroeg genoeg. Oudere kinderen kan je het enkele dagen tevoren vertellen. Zo kan logeren een leuk vooruitzicht worden, en krijgt je kind niet het gevoel dat het ergens wordt 'achtergelaten'. 

Een beetje anders dan thuis

Kijkt je kind er tegenop om ergens anders te gaan slapen? Vaak draait de bezorgdheid om praktische dingen: mag het licht op de gang branden, zoals thuis? Krijg ik daar ook een flesje water mee naar bed? En wat als ik naar het toilet moet en de weg niet vind? Spreek af dat je het samen zal bespreken op het nieuwe logeeradres. Toon begrip voor de vele vragen die je kind misschien stelt. Het is best een beetje spannend om in een ander huis te slapen. Maar spannend kan ook wel leuk zijn. Misschien is bedtijd daar wel een kwartiertje later. Of leest de papa daar wel een heel gek verhaaltje voor. 

Knuffel van thuis

Samen de tas inpakken met de spullen die mee moeten, is een manier om je kind te laten wennen aan het idee. Welke pyjama, de tandenborsel niet vergeten en misschien bakken jullie samen een cake als bedankje voor het gastgezin. De lievelingsknuffel die meegaat, kan troost bieden op de meest spannende momenten. Je hoeft je kind niet te overstelpen met informatie, maar samen een boekje lezen over logeren kan helpen. Ook verhalen uit jouw kindertijd vindt je kind vast fijn om te horen.

Afscheid nemen

Spreek duidelijk af met je kind wanneer je het terug komt ophalen. Zorg voor een kort maar duidelijk afscheidsmoment. Stiekem wegglippen brengt je kind in de war en maakt het angstig voor een volgende keer dat het ergens alleen naartoe moet. 

Heimwee

Steekt het verlangen naar thuis toch sterk de kop op? Vaak zijn de momenten waarop je kind moe is of zich verveelt, even lastig. Niet boos worden, het gevoel erkennen en tonen dat je het begrijpt, zijn dan belangrijk. Daarna ga je best op zoek naar afleiding door plezierige dingen voor te stellen. Voor sommige kinderen helpt het om eventjes kort te bellen of videochatten met het thuisfront, andere kinderen raken daardoor net meer overstuur. Toch is heimwee geen reden om logeerpartijen te vermijden. Omgaan met nieuwe omgevingen is iets wat je kind leert door eigen ervaringen. Bouw dit wel rustig op, door eerst enkele uurtjes te gaan spelen bij een vriendje, dan een nachtje logeren in een vertrouwde omgeving zoals bij oma en opa en uiteindelijk enkele nachten in een minder bekende omgeving. Twee vliegen in één klap: zo krijg jij als ouder ook wat tijd voor jezelf en je eventuele partner cadeau!

Praktische afspraken

Licht de mensen bij wie je kind gaat logeren, in over belangrijke zaken: eventuele medicatie en allergieën, is je kind zindelijk overdag en 's nachts, hoe ben je bereikbaar... Toon ook vertrouwen in de mensen die de zorg voor je kind even overnemen: het is niet nodig om in detail te vertellen wanneer je kind thuis fruit eet en wat het wel of niet lust. Vertrouw op de verantwoordelijkheid van het gastgezin en wie weet, eet je kind daar wel smakelijk mee van onbekende gerechten! 
 
 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.