Huiswerk

huiswerk bijgesneden

Dit vat het mooi samen:

  • Helpen bij huiswerk doe je zo:
    • Goede afspraken maken. Wanneer, waar en hoe maakt je kind huiswerk? Hoe duidelijker de afspraken, hoe meer kans dat het huiswerk routine wordt.
    • Moedig je kind aan. Helpen bij de oefeningen hoeft niet. Toon interesse en zoek mee naar oplossingen als het eens niet goed lukt.
    • Samen afronden. Huiswerk gedaan? Vraag hoe het ging. Kijk samen of alles gedaan is. Laat je kind de boekentas voor de volgende dag klaarmaken.
  • Alles klaar? Dan is het nu tijd voor ontspanning!

Vindt jouw kind huiswerk best leuk? Of probeert het er telkens onderuit te komen? Bijna elk kind krijgt regelmatig huiswerk. Als ouder kan jij je kind daarbij helpen. Door samen te plannen, je kind aan te moedigen en na te gaan of het huiswerk goed verliep. Inhoudelijke hulp van jou is niet nodig. 


Goede afspraken 

Op welke plaats maakt je kind het huiswerk? Sommige kinderen zitten graag alleen op hun kamer, anderen vinden het fijner als er anderen in de buurt zijn. Zonder lawaai of afleiding lukt huiswerk het best.

Je kind vindt het fijn als je interesse toont in school: hoe was het op school? Welk huiswerk moet je maken? Maak daarna de boekentas leeg. Kijk samen in de schoolagenda. Welk materiaal is er nodig? Vraag naar de planning: wat zal hij eerst maken, en wat erna? Wil je kind graag dat je later nog even overhoort? Spreek het op voorhand af, dan kan jij er ook rekening mee houden in je planning.

Spreek je een andere moedertaal dan Nederlands? Praten over huiswerk mag in de moedertaal. 

Zoek uit wanneer huiswerk het best lukt. Vooraf even ontspannen is belangrijk, tussendoor pauzeren ook.

Moedig je kind positief aan

Laat je kind zelfstandig werken aan het huiswerk. Blijf wel in de buurt.

Wees nieuwsgierig naar het huiswerk van je kind. Je kind vindt het fijn om een compliment te krijgen: ‘Wat ben jij goed bezig!'

Lukt iets niet? Met vragen als ‘wat moet je doen?’ en ‘hoe heb je dat in de klas gedaan?’ help jij je kind denken aan de uitleg van de leraar. Misschien kan een hulpmiddel helpen?
Fouten verbeteren of de oplossing geven is niet nodig. Zo weet de leraar hoe je kind de leerstof verwerkt.

Maakt huiswerk je kind verdrietig, bang of boos? Blijf zelf rustig. Pas wanneer ook je kind kalm is, kan hij vertellen wat het probleem is. Wil je kind even pauzeren? Is het te moeilijk? Of te veel? Als het echt niet lukt, is stoppen soms het beste idee. Een strijd maken van huiswerk doe je beter niet. 

Hoe ging het vandaag? 

Vraag je kind om zijn huiswerk na te kijken en te controleren of het volledig af is.  

Verloopt huiswerk moeilijk? Heeft je kind erg veel tijd nodig voor het huiswerk, of zorgt het voor boosheid of frustratie? Laat het weten aan de leraar: op het huiswerk zelf, in de schoolagenda of spreek de leraar, zorgcoördinator of brugfiguur aan.

Klaar? Laat je kind zijn boekentas in orde brengen voor de volgende dag. 

Na huiswerk is het tijd om (samen) even te ontspannen!

Alle stappen nog eens bekijken?

 

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf