Hobby's

hobby

Dit vat het mooi samen:

 • De juiste hobby laat je kind stralen

 • Veel hobby's tegelijk kan best, zolang jij of je kind er geen stress door krijgen

 • Proeflessen of opendeurdagen zijn een goed idee voor je definitief keuzes maakt

 • Een keertje geen zin is niet erg. Dat herken jij als ouder vast bij jezelf. Vaak geen zin om naar de hobbyclub te gaan? Praat erover met je kind.

 • Een uitblinker in huis? Jij als ouder zorgt ervoor dat je kind niet gaat zweven. En dat de verwachtingen realistisch blijven.

 • Hobbytijd is tijd voor je kind om bezig te zijn met wat het echt graag doet. Plezier is het allerbelangrijkste.

 

Een leuke hobby is ontspannend. Tijd om bezig te zijn met de dingen die je graag doet, en waar het resultaat minder belangrijk is dan het plezier. In clubverband of gewoon thuis of met vrienden, dat maakt niet uit. 

Je kind steekt stiekem heel wat op door een hobby

 • Zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld: een doelpunt maken, je favoriet liedje kunnen naspelen, een coole graffiti tekening… merken dat je ergens goed in bent, geeft je zelfvertrouwen een serieuze boost
 • Vaardigheden zoals evenwicht bewaren, afstanden inschatten, kleurgevoel, jezelf verdedigen, timmeren, spelregels interpreteren, kaartlezen … allemaal zaken waar je kind later ook nog profijt van heeft, en die vaak minder aan bod komen in schoolse context.
 • Zelfkennis: je kind ontdekt waar zijn interesses en talenten liggen, en waar het veel plezier uit haalt. Je kind voelt ook welk karakter het heeft: heeft het een winnaarsmentaliteit, of is meedoen belangrijker dan winnen? Hoe fanatiek is je kind? 
 • Doorzetten en geduldig zijn: of het nu gaat over sport, muziek, tekenen of timmeren, niks gaat vanzelf. Je kind leert dat oefening nodig is om iets te kunnen.
 • Omgaan met teleurstellingen: een wedstrijd verliezen of een tekening die niet wordt wat je in je hoofd had: fouten horen erbij. Je kind leert wat het is om teleurgesteld te zijn en wat er nodig is om de motivatie te vinden om verder te doen.
 • Anderen leren kennen en jezelf ontdekken op sociaal vlak: een teamsport, fairplay, elkaar helpen… hobby’s in clubverband leren je kind veel bij op dat vlak. Houdt je kind vooral van teamactiviteiten, of is het liever zelfstandig bezig? Je kind leert anderen kennen met dezelfde interesses. Het kan ook stereotypen uit de weg helpen. Zo merkt je kind misschien dat niet alle dansers slanke meisjes zijn, en niet alle rugbyspelers stevige jongens
 • Creativiteit: de lucht hoeft niet blauw te zijn en het gras niet groen op een tekening. Een liedje kan je in ontelbaar veel versies spelen. Out of the box denken en andere meningen horen, stimuleert je kind om creatief te denken en zijn eigen mening te vormen.

Wat ik vroeger graag deed, daar zal mijn kind ook wel dol op zijn 

Veel ouders zien hun kinderen graag activiteiten doen die zij zelf leuk vinden of waar ze leuke herinneringen aan hebben. Toch is het belangrijk om goed te kijken naar de interesses van je kind. Waar gaan zijn ogen van fonkelen? Houdt je kind van wilde buitenspelletjes, of zit het liever te knutselen aan de keukentafel als je het de keuze laat? Ouders zijn er om de natuurlijke exploratiedrang van hun kinderen te stimuleren. Wat vindt je kind boeiend en zinvol? Het kan geen kwaad om je kind ook te laten kennismaken met mogelijke hobby’s waar het zelf niet zou voor kiezen, misschien is het wel een onverwachte meevaller. Maar forceren als het tegenvalt is geen goed idee. Je kind bouwt eigen onvergetelijke ervaringen op. Misschien denkt het later terug aan de lange leeszondagen, of aan de spelletjesnamiddagen rond de keukentafel, of ontdekt je kind het plezier van samen toneelspelen, koken of Lego steden bouwen.

Waar gaan de ogen van je kind van fonkelen?

Eén hobby, of heel veel activiteiten?

Soms heeft je kind zoveel interesses, dat het niet kan kiezen en heel wat hobby’s combineert. Behalve prestatiedruk is er voor deze generatie ook keuzestress. Rem je kind tijdig af als keuzestress ertoe leidt dat je kind te veel wil doen. Maar wat is nu ‘te veel’? Als er stress ontstaat om alles te combineren. Als huiswerk, school of gezinstijd eronder lijden. Als het te vermoeiend is voor je kind, fysiek of omdat je kind ’s avonds laat nog aan huiswerk moet beginnen. Zolang dat allemaal goed gaat, kan je kind best verschillende hobby’s combineren. Toch is het goed om ook genoeg ‘thuistijd’ in te lassen. Vervelen moet je leren, wordt soms wel eens gezegd. Wie altijd bezig is in clubverband, leert minder snel om zelf activiteiten te verzinnen of te genieten van een moment van niets doen, wat voor het brein ook broodnodig is. 
Daarnaast is het ook goed om de tijd die naar hobby’s gaat, regelmatig opnieuw te bekijken en eventueel aan te passen aan nieuwe omstandigheden, bijvoorbeeld als je kind naar het secundair gaat. 
Baken zeker ook je eigen grenzen af. Vaak zijn ouders heel erg in de weer met kinderen van en naar de hobby’s brengen. Ga daarover in gesprek met je kind op zoek naar redelijke oplossingen. Carpoolen, zelf met de fiets naar de training of een hobbyloze dag in de week zijn heel uiteenlopende alternatieven. Kijk goed naar wat bij jullie gezin past.

Een jaar voetbal, dan weer boksen of doe toch maar de tekenles...

Kinderen hebben vaak een heel idee van een sport of hobby, dat niet helemaal klopt met de werkelijkheid. Boksen is niet alleen de strijd in de ring, maar gaat ook over conditie en kracht opbouwen. Het duurt best wel even voor je een liedje uit een instrument haalt. En repeteren voor een dans- of trampolineshowis ook veel wachten en omgaan met podiumstress. Ook je eigen talenten ontdekken, is niet altijd makkelijk. Vaak baseren kinderen zich op wat ze thuis zien (grote broer, zus en papa zitten allemaal in dezelfde voetbalclub bvb) of wat hun idolen doen. Het is dus een goed idee om je kind te laten ‘snuffelen’ voordat het een keuze maakt. Gratis proefles, een opendeurdag, een keertje mee met een vriend(in) naar een club. 
Geniet je kind van telkens een andere bezigheid, dan is dat ook prima. Zo proeft hij van veel en zal hij op een bepaald moment wel aanvoelen wat hem of haar nu het beste ligt.

Talent genoeg, maar goesting? Ho maar!

Vrije tijd zou de tijd moeten zijn waarin je vrij bent om te doen wat je graag doet. Iets graag doen, is nog iets anders dan ergens aanleg voor hebben. Je kind heeft aanleg voor voetbal, maar elke training is het weer sleuren om hem te motiveren? Probeer in gesprek te gaan met je kind om te weten te komen of hij uit zichzelf ook zou kiezen voor voetbal. Misschien houdt hij wel van het voetballen zelf, maar is de druk van de wekelijkse training er te veel aan? Of vindt hij het moment van de training minder leuk, omdat hij onmiddellijk na schooltijd graag even gewoon buiten speelt of thuis tot rust komt? Praat ook over hoe hij zich voelt na de training: wat was leuk, wat ging goed, wat vond hij niet prettig of moeilijk? Zo kan je samen tot een beslissing komen die voor hem en voor jou goed voelt. Misschien is voetballen in clubverband op deze jonge leeftijd nog te vroeg, en wil hij liever een balletje trappen op het veldje in de buurt? Niks dat in de weg staat om over enkele jaren toch aan te sluiten bij een voetbalclub. Forceren werkt averechts op motivatie. Iedereen, dus ook je kind, heeft behoefte aan zelfstandigheid, ook op vlak van vrije tijd, om zelf keuzes te maken. Je kind heeft jou daarbij natuurlijk nog nodig om alle zaken die van invloed zijn op deze keuzes, mee op een rijtje te zetten. 
Kijk ook eens naar jezelf: heel veel volwassenen starten een hobby en haken voortijdig af. Geen tijd, te moe, het gaat te traag vooruit, te moeilijk zijn de meest gebruikte argumenten. Ook voor kinderen geldt dat ze niet elke training super gemotiveerd kunnen zijn. Een training af en toe skippen omdat je kind een baaldag heeft, is dan ook geen doodzonde. Wees ook niet doof voor de frustratie van je kind na een lastige training. Dat je kind bij jou als ouder kan ventileren, is belangrijk. Toon begrip voor het feit dat het niet altijd makkelijk of leuk is in de les. Vaak is dat luisterend oor al genoeg en vindt je kind nadien wel de motivatie terug.  

Jong begonnen is half gewonnen?

Jonge kinderen hebben veel nood aan beweging en spelen. Is een sportclubje op jonge leeftijd een goed idee? In principe is het voldoende als je kind genoeg ruimte krijgt om te bewegen, zich uit te leven en te ravotten. Je kind is nog heel jong om veel instructies te volgen, op zijn beurt te wachten… en heeft vooral nood aan de mogelijkheid om zijn lijfje te ontdekken. Als je kiest voor kleutersport, let er dan op dat de begeleiders geen druk leggen op je kind, dat er vooral aandacht is om samen plezier te hebben in het bewegen zelf en dat het een gevarieerd aanbod is. Te vroeg bepaalde spiergroepen extra ontwikkelen is niet goed voor het lichaam. 

Ik ben tiener en ik vind mijn oude hobby stom

Pubers veranderen in razend tempo. Ze zijn op zoek naar zichzelf, en daar hoort vaak bij dat ze zich afzetten tegen hun vroegere hobby’s en die ineens bestempelen als ‘kinderachtig’ of ‘dom’. Pubers hebben hun eigen cultuur, met hun eigen gewoontes, woordenschat en interesses. Het is goed om samen op zoek te gaan naar wat hen wel kan interesseren. Een hobby is immers een goed tegengewicht voor de energie die ze in schoolwerk stoppen. Denk breed en ga op zoek naar iets wat bij hun interesses aansluit. Beeldtaal is belangrijk voor hen, dus foto’s of video’s maken vinden tieners vaak interessant. Ook breakdance, hiphop, skaten… zijn bewegingsvormen die ze vaak leuk en uitdagend vinden. Spelen met taal, samen een toneelstuk creëren kan hen uitdagen en is vaak een kans om met een heel diverse groep jongeren aan hetzelfde doel te werken. Ook technische zaken, zoals modelvliegtuigen bouwen, games ontwerpen, sleutelen aan brommers…kunnen boeiend zijn. 

Gewoon wat rondhangen met vrienden? Zolang je kind daar het meest plezier aan beleeft, is het goed.

Top-talent in huis?

Als je kind uitblinkt in een bepaalde hobby en door de trainer aangemoedigd wordt om zoveel mogelijk te oefenen, ben jij als ouder mee verantwoordelijk om op zoek te gaan naar een goed evenwicht. Zolang je kind geniet van de trainingen, hoef je je kind niet speciaal af te remmen. Je kind vindt het leuk om zijn talenten te ontplooien. Maar als er geen tijd meer over is voor andere hobby’s, vrienden, school en gezinstijd, dan is het wel nodig om in te grijpen. 
Een ander aspect: een kind dat ergens heel goed in is, krijgt vaak heel veel complimenten. Die positieve feedback is prima, en een opsteker voor je kind om door te zetten als het eens moeilijk gaat. Probeer je kind vooral complimenten te geven over haar inspanningen en inzet, en minder over het resultaat. En plaats je kind niet op een voetstuk, door elke mogelijke negatieve feedback op anderen af te schuiven. Krijgt je kind niet de hoofdrol in de voorstelling? Schuif de schuld niet op de dansleerkracht. Je kind kan dan het gevoel krijgen niks fout te kunnen doen. Een kind groeit door om te leren gaan met een teleurstelling of niet-ingeloste verwachting. Krijgt je kind alles wat zijn hartje begeert, dan ontzeg je hem of haar heel wat groeikansen.

Mijn kind heeft weinig talent maar wel veel plezier

Stress bij kinderen ontstaat door de klemtoon te leggen op het eindresultaat. De beste willen zijn, de perfecte voorstelling geven… Als je kind geniet van zijn hobby en je samen met de trainer of begeleider de nadruk kan leggen op het plezier en de weg die je kind al heeft afgelegd, zal het zelfbeeld van je kind een boost krijgen en blijft je kind met plezier zijn hobby's doen. 

Mijn kind heeft geen hobby's, kan dat?

Er gebeurt heel wat in het hoofd van kinderen en jongeren. Rondhangen, of chillen zoals ze zelf zeggen, is dan ook broodnodig voor hun ontwikkeling. Hobbytijd is tijd waarin je kind zich concentreert op wat het echt graag doet. Stap af van het idee dat presteren of winnen belangrijk is in de hobbytijd, en laat je kind zelf kiezen wat het in zijn vrije tijd wil doen. Dit kan ook betekenen dat je kind helemaal niets wil doen. Gewoon thuisblijven en wat rondhangen met vrienden bijvoorbeeld. Als je kind daar echt voor kiest en het meest plezier aan beleeft, is het goed.

Meer lezen

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf