Genieten en zorgen voor jezelf

Wie goed voor zichzelf zorgt, krijgt meer energie voor het ouderschap en de opvoeding. Tijd voor jezelf is fijn: sport, vrienden, familie, een cursus of hobby, buiten zijn. Ook genieten van je gezin doet deugd. Samen dingen doen, of je verwonderen over de verwondering en verandering van je kind.

ouderschap genieten bijgesneden.jpg

Mijn tienerzoon zondert zich steeds meer af op zijn kamer. Ik maakte me zorgen, tot ik van twee vrienden hoorde dat hun kind net hetzelfde doet. En mijn vader vroeg me of ik al vergeten was hoe vaak ik als puber keiharde muziek speelde op mijn kamer. Sindsdien weet ik dat het erbij hoort en geniet ik van de maaltijden, de momenten waarbij we allemaal samen rond de tafel zitten.

Ouderschap is samen proberen een veilig nest te creëren. Dat is heel erg uitdagend en een uniek avontuur. Het fijne is dat we met velen zijn en dat we elkaar kunnen steunen. Open gesprekken met je partner, met vrienden of vriendinnen, je ouders of schoonouders zijn heel erg waardevol in dit avontuur.  

Een vriendin vertelde me dat ze zichzelf elke dag vijf minuten extra gunt onder de douche. Dat doe ik nu ook. Die minuten zijn mijn dagelijks geschenkje aan mezelf.

Genieten van de mooie ervaringen en goed voor jezelf zorgen, is heel erg belangrijk. 
Want wanneer jij je beter in je vel voelt heeft dit een positieve invloed op je manier van opvoeden en de ontwikkeling van je kinderen. Voor jezelf zorgen is niet egoïstisch, dus plan gerust leuke dingen voor jezelf. Ook binnen je gezin kan je energie tanken. Even gaan zitten en kijken naar je kind, keihard supporteren tijdens hun sportwedstrijd of voelen hoe hun handje past in het jouwe op weg naar de speeltuin. Genieten geeft energie. Bovendien versterkt de band tussen ouders en kinderen door samen activiteiten te doen, samen te spelen, te beleven. 


 


 


 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf