Gamen

gamen

Gamen is voor veel kinderen en jongeren een deel van hun vrije tijd, net als voor veel volwassenen. Het is leuk, ontspannend en leerrijk. Soms neemt gamen een te grote plaats in in het leven van je kind. Dan is het aan ouders en opvoeders om samen met je kind te zorgen dat andere bezigheden terug een plek krijgen.

Wat is gamen, en waarom is het zo leuk?

Gamen zijn digitale spelen op elektronische apparaten (een computer, spelconsole, tablet of smartphone).

Games dagen je uit. Je gaat vaak van het ene 'level'  naar het andere, telkens net een tikje moeilijker of uitdagender. Vaak speel je samen met of tegen anderen, en is daar ook een stukje competitie aanwezig.

Maar gamen is meer dan alleen spelen. Ook het verhaal en de beelden spelen een belangrijke rol. Vaak kan je je eigen verhaallijn schrijven in de fantasiewereld van het spel. Of je maakt je eigen personage (een avatar) aan, en beleeft op die manier dingen die in het echte leven niet kunnen, zoals een vliegtuig besturen of supersnel racen. Tijdens het gamen doe je ook succeservaringen op. Ben je goed bezig, dan krijg je extra punten, mag je naar een hoger level of vallen er beloningen te rapen zoals een snellere wagen of extra attributen in het spel. 

Gamen is ook niet altijd de eenzame bezigheid die mensen vaak voor ogen hebben. In heel wat games kan je online afspreken en samen gamen. Zo ontstaan soms (internationale) vriendschappen. 75% van de gamers zegt op die manier vrienden te hebben gemaakt, al voegen ze eraan toe dat je die vriendschappen niet kan vergelijken met echte vrienden.   

Gamen is leerrijk

Door te gamen, ontwikkel je vaardigheden zoals ruimtelijk inzicht, concentratie, reactiesnelheid, oog-handcoördinatie ... Wist je dat 'serious games' gebruikt worden om chirurgen te laten oefenen bijvoorbeeld? Games kunnen ook kennis vergroten, bijvoorbeeld andere talen, geschiedenis of aardrijkskunde. Ze trainen je ook in probleemoplossend denken. Heel wat voordelen dus!

Je rol als ouder

Zes manieren waarop je als ouder je kind kan ondersteunen in het omgaan met gamen:

 • Toon interesse en praat met je kind over gamen. Organiseer thuis een game-debat. Waarom is het zo leuk? Welke games zijn favoriet? Speelde je zelf al een rondje mee? Zo blijf je verbonden met je kind en is het makkelijker om het gesprek te beginnen als je je zorgen maakt.
 • Maak duidelijke afspraken, samen met je kind. Welke games, wanneer, hoe lang, met wie en waar mag je kind spelen? Ook afspraken rond pauzes zijn belangrijk. 
 • Evenwicht is belangrijk. Gamen is best maar een deel van de vrijetijdsbeleving. Ook bewegen en sporten, afspreken met vrienden en tijd met het gezin hebben een plaats in de vrije tijd.
 • Laat je kind liever niet gamen vlak voor bedtijd. Het licht van het scherm vermindert de aanmaak van het slaaphormoon. Ook de adrenaline en de opwinding van het spel kunnen een goede nachtrust in de weg staan.
 • Vermijd frustratie. Veel games speel je levels of battles, die je niet zomaar kan onderbreken zonder al je punten te verliezen. Hou daar rekening mee en verwittig je kind ruim op voorhand als het tijd is om te eten of iets anders te gaan doen.
 • Plan de aankoop van een nieuw spel. MediaNest heeft een lijstje met criteria dat je kan gebruiken. Kijk ook naar het moment van de aankoop. Je kind zal meer getriggerd worden door een nieuw spel, dus vlak voor de examens is geen goed idee.

Wanneer gamet mijn kind te veel?

Het is niet makkelijk om vast te stellen of je kind te veel gamet. Het kan zijn dat je kind in bepaalde periodes heel veel gamet, maar dat deze worden afgewisseld met periodes waarin het minder of niet gamet. 

Toch zijn er enkele signalen die kunnen wijzen op problematisch gamen:

 • Je kind vult de tijd anders in: minder afspreken met vrienden, hobby's verwaarlozen...
 • Je kind gedraagt zich anders: vaker kortaf, geprikkeld, vermoeid, lusteloos...
 • Het gamegedrag van je kind verandert: langere periodes, nachtelijke gamesessies...
 • Je kind heeft geen interesse meer voor andere zaken: het verwaarloost zijn huiswerk, praat niet meer mee aan tafel...

Daarnaast kunnen zaken die extra stress opleveren, de kans vergroten dat je kind zijn toevlucht zoekt in het gamen. Wees dan extra alert voor bovenstaande signalen.

Bijvoorbeeld:

 • Je kind heeft ASS of ADHD.

 • Je kind wordt gepest, is depressief of sociaal angstig

 • Je kind gaat door een moeilijke periode (voelt zich niet goed in zijn vel, is onzeker, problemen in het gezin, overlijden, langdurig ziek, verlies van vrienden …)

Als je deze signalen opmerkt, ga je best in gesprek met je kind. Is dat moeilijk? Aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. 

Tips voor ouders samengevat

Veilig online van de Gezinsbond bundelde tips voor ouders in deze flyer

pdf bestandflyer_gamen_veiligonline.pdf (1.33 MB)

Video Mediawijs: tips voor ouders

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.