Examens

examens bijgesneden

Dit vat het mooi samen:

  • Toon interesse: lukt het studeren? Hoe ging het examen? Hoe voel jij je?
  • Waardeer de inzet van je kind, meer dan het resultaat. Realistische verwachtingen helpen om stress gezond te houden en faalangst te beperken.
  • Geef je kind vertrouwen. Toon dat je beschikbaar blijft voor steun en advies maar kijk niet de hele tijd mee over zijn schouder.
  • Maak afspraken over de gsm en sociale media. Ze kunnen een steun betekenen voor je kind maar tegelijk kunnen ze ook afleidend werken.
  • Je kind ziet het niet meer zitten? Blijf kalm, toon begrip en praat hem of haar nieuwe moed in.
  • Je kan heel wat doen als ouder om je kind te steunen. Lekker en gezond eten, een wandeling of babbel in de pauzes, een knuffel of lief gebaar... 

Een kind in de basisschool, een tiener en een student: ze hebben allemaal te maken met testen, proeven, examens. Wat kan jij als ouder doen? Want ook al gaat elk kind anders om met examens, het is voor heel het gezin een spannende periode.

Je kan altijd met iets helpen

Als ouder kan je tijdens de examenperiode je kind op veel manieren helpen. Zorg dat je kind op een aangepaste plaats kan studeren: het ene kind heeft graag muziek op de achtergrond, het andere wil het zo stil mogelijk. Kijk of je kind praktische ondersteuning nodig heeft: de ene help je door samen een planning op te stellen met studie- en ontspanningsmomenten, de andere regelt dat liefst zelf.
Verras je kind met een lekker vieruurtje. Dat helpt altijd. En vooral: toon interesse. Vraag hoe het studeren lukt of hoe het examen geweest is. Geef eens een dikke knuffel en toon met een lief gebaar dat je je kind steunt.

Waardeer de inzet van je kind

Zijn jouw verwachtingen realistisch? Studeren mag voor je kind een uitdaging zijn en een gezonde dosis positieve stress komt het presteren ten goede. Verwacht je te veel van je kind, dan kan stress omslaan in faalangst en kan je kind bang worden dat het jou zal teleurstellen.
Vertel je kind dat je het niet zo erg vindt mocht het resultaat wat minder zijn, als het maar z’n best doet. Beloon met andere woorden de inzet, niet het resultaat. Als je kind bang is om een slecht examen af te leggen, overloop dan samen wat er kan gebeuren als dat examen inderdaad slecht zou aflopen. Het kan je kind geruststellen om te merken dat er voor alles een oplossing bestaat. Probeer ook zelf rustig te blijven. Een kind kan onzeker worden wanneer je als ouder te bezorgd bent over een slechte afloop.

Geef je kind vertrouwen

Alles controleren of altijd over de schouder meekijken kan je kind onrustig maken. Je hoeft als ouder ook niet thuis te blijven van je werk tijdens de examenperiode. Te veel zorg kan overkomen als controle en dat zet je kind niet aan om te studeren. Wat je wel kan doen? Moedig je kind aan om zelf na te denken hoe het dingen kan aanpakken. Geleidelijk aan moet je kind het zelf doen: plannen, instuderen, prioriteiten bepalen, afwegen of het de leerstof voldoende kent. Geef je kind dus het gevoel dat jij vertrouwt dat het de zaken aankan. En laat merken dat het bij jou terecht kan voor hulp of advies.

Maak afspraken over gsm en sociale media

Door de gsm en de sociale media is je kind verbonden met medeleerlingen. Ook tijdens de examenperiode. Is dat goed of slecht? Goed is dat kinderen elkaar steunen, aanmoedigen of raad aan elkaar vragen. Contact met anderen kan ook voor afleiding zorgen. Voor het ene kind is dat goed, voor het andere niet. Maak alvast samen met je kind afspraken over gsm- of computergebruik. Dan is dat duidelijk.

Help je kind over een dip heen

Lukt het studeren even niet? Of heeft je kind een slecht gevoel bij de laatste toets? Een goede tip: maak je niet kwaad. Als jij vertrouwen houdt, kan je kind opnieuw vertrouwen krijgen. Ga samen met je kind op zoek naar wat kan helpen, steunen, motiveren. Misschien vinden jullie samen goede tips om opnieuw zin en energie te krijgen.
Laat zien dat je begrijpt hoe lastig een examenperiode is, maar stimuleer je kind om positief te blijven. Leer je kind dat studeren stap voor stap gaat: “Je stopt beter je energie in het leren van de volgende definitie, dan te panikeren bij het zien van de drie andere die volgen.”

Hou de sfeer in huis ontspannen

Tijdens de examens hebben kinderen voldoende slaap nodig. Om goed te kunnen slapen, helpt het om eerst te ontspannen. Zorg dus voor een overgang tussen studeren en slaap.
Kijk hoe je dagelijkse dingen kan gebruiken om te pauzeren: samen koken, even voetballen in de tuin, een ommetje maken, samen een kopje thee drinken. Die doodgewone dingen geven mentale rust, zodat je kind nadien terug kan gaan studeren. Praat met je kind ook over andere dingen in de examenperiode, de dingen van alledag. Niet alles hoeft in het teken van de examens te staan.

Loopt de stress hoog op?

Dan kunnen studenten hun hart luchten bij Teleblok, de anonieme en gratis hulplijn van CM. Ook als ouder kan je een beroep doen op Teleblok. Contact opnemen via de chat op www.teleblok.be, in de examenperiode elke dag van 18 tot 23 uur .
 

 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.