De perfecte ouder bestaat niet

Er zijn alleen heel veel ouders die het goed doen. Ouder-zijn betekent keuzes maken. Dat is zoeken, (ongewild) vergelijken met hoe anderen het doen, fouten maken en opnieuw proberen. Nadenken over wat je doet, en mild zijn voor jezelf.

ouderschap goed genoeg ouderschap bijgesneden.jpg

Ik blijf fulltime werken want het leven is duur met twee kinderen, en toch voel ik me vaak schuldig omdat ik niet genoeg bij mijn kinderen ben. 

Elke ouder wil het heel erg goed doen. Maar wie bepaalt wanneer het goed genoeg is? Als je onzeker bent, ga je vaak vergelijken met anderen. Of je gaat op zoek naar iemand die al eens hetzelfde heeft meegemaakt. Liefst iemand die min of meer hetzelfde denkt als jij en waarbij het allemaal is goed gekomen. Alleen is het niet altijd eenvoudig om die geruststelling te vinden. Je merkt dat anderen het anders doen. Een stemmetje in jezelf vraagt zich misschien af of ze het beter doen? Of is jouw manier ook goed genoeg? Ook online vind je uiteenlopende verhalen en adviezen. Door jezelf niet te vergelijken maar door te praten met andere ouders, merk je dat ook zij zoekende en onzeker zijn. Je staat hierin zeker niet alleen.

Keuzes maken 

Je bent een persoon met meer verantwoordelijkheden dan papa of mama zijn. Dat betekent dat je keuzes maakt. De keuze om meer of minder te werken bijvoorbeeld. Soms voelen ouders zich schuldig dat ze niet vaker thuis kunnen zijn voor hun kinderen. Of ze voelen zich net schuldig omdat ze op het werk niet meer even veel werken dan voor ze papa of mama werden. 

Keuzes maken gaat soms gepaard met je schuldig voelen over wat je loslaat. Zoeken hoe je hiermee moet omgaan is een heel erg grote uitdaging in ouderschap. Het helpt ook om onderscheid te maken tussen wat echt nodig is, en wat je denkt dat moet. Moet je huis opgeruimd zijn als je drie keer uit je bed kwam om je kind te troosten 's nachts? Moet je genieten van elk moment met je kinderen? Moet je kind er elke dag piekfijn uitzien? We willen het als ouder graag heel er goed doen waardoor we streng worden voor onszelf. Mild zijn voor jezelf en anderen kan helpen om rust te creëren in je gezin. Mild zijn betekent dat je tegen jezelf zegt “ik doe mijn best” in plaats van “ik voel me schuldig”.

Elke dag biedt nieuwe kansen

Maak je af en toe een fout als ouder? Onvermijdelijk! Dat maakt deel uit van het groeien als ouder. Als je hierover praat met je kind, leert je kind ook hoe jij omgaat met fouten. Uitleggen dat je gespannen was en daarom onredelijk boos werd bijvoorbeeld. Sorry zeggen. En denken, een nieuwe dag biedt kansen om het anders aan te pakken. Dit kan een leermoment worden voor jezelf en je kind. 

De magie van mama of papa-zijn

Er zijn geen perfecte ouders maar wel heel veel ouders die het goed genoeg doen. En soms zit de magie van ouderschap in de kleine alledaagse dingen. Je puber die je toevertrouwt dat hij net zijn eerste grote liefde gekust heeft, maakt het helemaal goed dat je om twee uur 's nachts in de koude auto stapte. Dan ben je de discussie over hoe laat je hem ging ophalen, alweer vergeten. Of twee warme armpjes bij de avondknuffel en een klein stemmetje dat zegt 'I lof jou papa'. Dat moment in je herinnering houden, helpt misschien om je geduld te bewaren bij alle andere treuzeltechnieken om bedtijd nog even uit te stellen...
 


 

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf