Aan tafel!

aan tafel

Dit vat het mooi samen:

  • Wat je zelf maakt, smaakt beter. Laat je kind van jongsaf aan helpen in de keuken.
  • Eten is gezelligheid. Maak van de maaltijd zo vaak mogelijk een gezinsmoment.
  • Nieuwe smaken ontdekken, gaat niet vanzelf. Geef je kind tijd om te wennen aan onbekend eten.
  • Bepaal samen met je kind wat er op het bord komt, maar laat je kind kiezen hoeveel het eet.
  • Je eet ook met je ogen: een mooi gedekte tafel, een kleurrijk bord, een karaf fris water... nodigen uit om te eten.

Wil jouw peuter niets meer proeven of wil je kleuter enkel eten wanneer er appelmoes op zijn bord ligt? Haalt je kind zijn schouders op wanneer je aan tafel vraagt hoe zijn dag was? Of heb je een puber die ook tijdens het eten online wil blijven? Lees dan zeker verder en vind inspiratie om het eetmoment toch gezellig te maken. 

Samen is het leuker

Kinderen vinden het vaak leuk om je te helpen. Samen naar de winkel groenten en fruit kiezen, beslissen wat er op het bord komt en hoe je het klaar maakt.
Je kind kan op elke leeftijd helpen in de keuken. De leeftijd waarop je kind bepaalde stappen kan én wil ondernemen, verschilt natuurlijk van kind tot kind. Kinderen tot ongeveer 4 jaar kunnen mee naar de winkel en een handje toesteken bij het klaarleggen, wassen en aangeven van de ingrediënten. Vanaf een jaar of 5 kunnen ze ook al meehelpen snijden, de tafel dekken, de ingrediënten in de juiste kommen of pannen stoppen… Zo samen in de keuken bezig zijn, zorgt ook voor gezellige babbels en leuke ouder-kind momenten.
Zo groeit je kind naar meer zelfstandigheid in de keuken. Voor lagere schoolkinderen en tieners geeft het een hele boost wanneer je als ouder vertrouwt op hun kennis en kunde. Helemaal zelf de aardappelen mogen schillen, pannenkoeken bakken of tajine maken, toont dat je als ouder gelooft in de kwaliteiten van je kind.

Gezellige sfeer

Vrijdag is de beste avond in mijn leven. Dan zitten we allemaal samen in de zetel met een tafel vol hapjes. Chips, nootjes, groentjes én vleesjes. Zoooooo gezellig! (Annika 5 jaar)

Kinderen van alle leeftijden vinden het fijn als een maaltijd geen ‘zit stil en eet alles op-moment’ is. Een fijne, gezellige sfeer moedigt kinderen veel meer aan om te eten dan een continue strijd die kinderen jarenlang bijblijft. Moet het dan alle dagen feest zijn? Zeker niet. Een mooi tafellaken, voor iedereen een kleurrijke beker of glas, tijd voor een babbeltje ... Zo’n dingen doen al veel. 
Dat babbeltje kan soms een uitdaging zijn. Kies vooral onderwerpen waar iedereen over mee kan praten. Stel vragen over wat er op school gebeurd is, over vrienden en de dingen waar je kind mee bezig is. Sommige kinderen hebben helemaal geen zin om te praten tijdens het eten. Ook dat respecteer je best.  

Ook praktische zaken dragen bij aan de goede sfeer aan tafel. Op tijd aankondigen dat het eten bijna klaar is, zodat iedereen kan afronden waar hij of zij mee bezig is. Jonge kinderen die met grote honger of vermoeid na een lange dag aan tafel komen, zijn soms hangerig of slecht gezind. Een gezond hapje vooraf en tijdig aan tafel gaan, kan helpen. Schep geen te grote porties op het bord. Zo kijkt je kind niet op tegen een grote berg eten. 

Houd rekening met de interesses van je kind

Een bord, beker of servetje van het favoriete TV-figuur van je kind, kan soms net het duwtje zijn om toch een paar hapjes te proeven. Een mooi bord nodigt uit om te proeven. Een boterham veranderd is in een ster of een komkommer in de vorm van een hartje, kan een aanmoediging zijn.
Tieners zijn op zoek naar hun eigen persoonlijkheid. Zij komen soms thuis met de plotse beslissing dat ze vanaf nu vegetariër of veganist zijn geworden. Als ouder is dat misschien even schrikken. Het roept vragen op: krijgt mijn kind op die manier nog voldoende voedingsstoffen binnen? Waarom maakt het deze keuze nu? Probeer respect op te brengen voor de keuze van je kind. Ben je zelf niet vertrouwd met een vegetarische levensstijl? Praat er samen met je kind over: waarom kiest het voor een andere manier van eten, en wat betekent dat voor jullie weekmenu? Hoe zal je kind helpen om de maaltijden aan te passen? Vanuit een nieuwsgierige houding kom je vaak verder dan vanuit weerstand.

Wat als eten moeilijk gaat?

Jonge kinderen ontdekken volop nieuwe smaken en dat gaat niet altijd vanzelf. Als je kind niet wil eten, doet hij dat niet om jou te pesten, maar vooral uit angst voor nieuw en ongekend voedsel. Bij sommige kinderen, vooral tussen 2 en 6 jaar, kan deze angst heel erg aanwezig zijn. Dit kan zorgen voor heel wat moeilijke situaties, maar geef als ouder niet op! Blijf je kind stimuleren en probeer niet te verplichten om te eten. Een kind moet soms 10 tot 15 keer van iets proeven voor het aan de smaak gewend is (of het echt niet lekker vindt, want smaken verschillen nu eenmaal).

Hoe kan je kinderen stimuleren?

Door van bij het begin te tonen van waar een bepaald soort voedsel komt, hoe het klaar gemaakt wordt, hoe het ruikt, voelt… kan je je kind voorbereiden om ook echt te gaan proeven. Proeven hoeft  niet onmiddellijk alles in je mond stoppen en doorslikken te zijn. Dat doorslikken is voor de meeste kinderen nog een stap te ver. In de eerste plaats eens ruiken aan een tomaatje, het dan eens tegen je lippen wrijven, eens in je mond houden en er terug uithalen… Het zijn allemaal kleine stapjes die aan het effectieve proeven vooraf kunnen gaan. Ga op zoek naar wat voor jouw kind werkt en doe dit vooral op zijn tempo!
Bepaal samen met je kind wat er op het bord komt en waar en wanneer er gegeten wordt, maar geef je kind de kans om zelf te bepalen hoeveel het eet. Weinig gegeten? Je kind heeft niet elke dag even grote honger. Misschien eet het bij de volgende maaltijd wat meer. Vermijd wel om andere dingen aan te bieden als je kind kort na de maaltijd komt vragen om een koekje of boterham. Kinderen hebben een perfect verzadigingssysteem. Ze voelen heel goed aan wanneer ze al dan niet honger hebben en zullen zichzelf niet zomaar uithongeren. Als je dit onthoudt, kan je misschien gemakkelijker loslaten. Kinderen die echt honger hebben, zullen uiteindelijk wel eten. 

 

'1 2 3 aan tafel' is een boekje vol tips, weetjes en recepten om kinderen van 3 tot 6 jaar enthousiast te krijgen over gezonde voeding.

123 aan tafel

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden? Het Huis van het Kind helpt je op weg.

Vind het Huis van het Kind in je buurt.

Stel je vraag

Een vraag over opvoeden?  De Opvoedingslijn geeft een antwoord op maat.

Stel je vraag via het contactformulier.

Download pdf