Hoe belangrijk is het?

Heel veel ouders slagen erin om samen hun ouderschap te blijven opnemen. Zij slagen erin om voor hun kinderen een brug te bouwen over de kloof die tussen hen als partners is ontstaan. Een kinderbrug , waarbij het voor de kinderen veilig genoeg is om die kloof steeds weer over te gaan van hun vader naar hun moeder en van hun moeder naar hun vader. Vertrouwend op de stevigheid die jullie als ouders hieraan geven.

Het loont wanneer jullie je kinderen de vrijheid geven om daadwerkelijk jullie beiden graag te mogen blijven zien

Zo een brug bouwen is ontzettend hard werken. Het vereist dat je constant het onderscheid maakt tussen ex-partnerschap en je levenslange verbondenheid als ouders.
Als partners kan je scheiden… je kan ex-partners worden.
Maar ouder blijf je voor altijd. Door het feit dat je samen kinderen op de wereld hebt gezet, ben je door de kinderen levenslang met elkaar verbonden…

Door kinderen te krijgen krijg je er immers een verantwoordelijkheid bij nl. die van een ouder! Dit blijft ook zo na de scheiding.
Het ouderschap stopt niet. Ook de wetgeving volgt dit. Daarom opteert de wet bij scheiding in eerste instantie altijd voor het gezamenlijk ouderlijk gezag waarin beide ouders evenveel verantwoordelijkheid en beslissingsrecht krijgen over hun kinderen.
Dit vereist dat je bij en na de scheiding naar de belangen van je kinderen blijft kijken.

Toch zou het verkeerd zijn te stellen dat enkel wanneer jullie kind daadwerkelijk fysisch contact heeft met jullie beiden en jullie na scheiding een goede relatie met elkaar onderhouden, dat dit voor jullie en voor jullie kinderen het enige goede is. Soms kan het zijn dat dit om heel veel redenen niet kan of althans niet de eerste jaren en in de slechtste gevallen nooit. Dan kan het onafhankelijk solo-ouderschap met weinig of geen overleg een evenwaardig alternatief zijn! Op voorwaarde dat jullie jullie kinderen de vrijheid geven om daadwerkelijk jullie beiden graag te mogen blijven zien.

Heel veel ouders slagen hierin. Het is ontzettend hard werken , maar het loont. En vooral, je kan het leren. Eventueel met behulp van een bemiddelaar die samen met jullie op zoek gaat naar wat jullie hierin van elkaar nodig hebben en wat jullie hierin zelf te doen hebben.

donderdag, april 4, 2013 - 09:35

Ondersteuning in je buurt

Zoek je steun bij het opvoeden van kinderen? Je kan ook in je eigen buurt terecht. Zoek hieronder via postnummer.

Zoek