Opvoedtips

Shoppen zonder zorgen

Elk kind heeft op tijd en stond wel eens nieuwe kleren nodig en wanneer beter dan tijdens de koopjesperiode. Terwijl het wekelijkse tripje naar het grootwarenhuis meestal nog net lukt, bezorgt kleding shoppen met je kinderen op sleeptouw heel wat ouders kopzorgen. Een baby die net tijdens de lange wachtrij aan de kassa om borstvoeding huilt? Een peuter die tussen de rekken verdwijnt en die je huilend aan de infobalie mag gaan ophalen? Een puber die met lang gezicht naast jou slentert en alles wat jij uit de rekken haalt ouderwets en preuts vindt? Een kleuter die zich languit op de grond gooit omdat ze die roze schoenen met glitters en hakjes niet krijgt?

Of je kinderen nu groot zijn of klein, samen de winkel in is vaak geen pretje. 

Goed begonnen is…

Een goede voorbereiding doet al heel wat. Vertel je kind waar jullie naartoe gaan, hoe lang jullie ongeveer weg zullen zijn en wat je precies nodig hebt. Geef ook op voorhand concreet en duidelijk aan wat je van je kind verwacht. Dat maakt het voor zoon- of dochterlief makkelijker zich goed te gedragen. Heb je nog een kleine baby? Sommige winkelcentra, steden of gemeenten bieden kinderopvang voor winkelende ouders. Anderen richten een hoekje in waar je in alle rust je baby kan verschonen, borstvoeding geven of een flesje opwarmen.

Geven en nemen

Net zoals op heel veel andere vlakken is opvoeding op het vlak van winkelen een kwestie van een beetje geven en nemen. Bij kleding en schoenen kunnen zowel ouders als kinderen een heel eigen smaak en verwachtingen hebben. Ga bij jezelf na wat jij belangrijk vindt. Moet kledij degelijk zijn, lang meegaan of warm zijn en doet de kleur er niet zoveel toe? Heb je moeite met kleding uit lage loon landen of kan jij je niet vereenzelvigen met merkkledij? Vind je te bloot of te zwart niet oké? Door die normen en waarden aan je kind te communiceren, kunnen jullie misschien samen een compromis vinden waar je je allebei goed bij voelt.

Gezellig!

Samen winkelen is voor zowel jullie ouders als de kinderen geen makkelijke opdracht. Je mag dus gerust proberen om het wat aantrekkelijker te maken. Beloon je kind als het zich goed gedraagt. Het hoofd koel houden en aandacht schenken aan elkaar, kan potentieel explosieve situaties ontmijnen. Samen een ijsje eten achteraf of gezellig koffie drinken maakt er helemaal een feest van…

01/01/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.