Opvoedtips

Opvoeden natuurlijk!

Veel ouders willen dat hun kinderen kunnen opgroeien in een groene omgeving. Hier en daar duikt zelf het woord duurzaam opvoeden op.
Het thema van de Week van de Opvoeding - Opvoeden natuurlijk! - verwijst ook naar kinderen opvoeden met respect voor de omgeving, als ouder oog hebben voor de wereld om je heen, de natuur een stukje dichter bij brengen voor je kinderen.
Maar hoe kan je de natuur een plaats in de opvoeding van je kinderen geven? Naar aanleiding van de Week van de Opvoeding geeft Groeimee.be enkele tips.

Kinderen en natuur zijn een goede combinatie.

De natuur is voor kinderen uitdagend en leerzaam. Buiten kunnen kinderen allerlei nieuwe ervaringen opdoen. Buiten is immers anders dan binnen: er is ruimte om te rennen en te fietsen. Kinderen mogen er meer schreeuwen en lawaai maken. Weersomstandigheden – regen, sneeuw, zon, …- bepalen de sfeer en roepen bij kinderen verschillende gevoelens op. Ook de zintuigen worden buiten op een heel andere manier geprikkeld dan binnen. Buiten kom je in aanraking met verschillende materialen en uiteenlopende omstandigheden.

Angst

Veel ouders laten kinderen niet makkelijk buiten spelen en maken zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen.
Probeer deze te relativeren want kinderen leren door vallen en opstaan, builen en schrammen. Denk niet steeds aan wat je kind allemaal zou kunnen overkomen want dan belemmer je de mogelijkheden.

Zoek het niet te ver

Door de verstedelijking, drukke agenda’s, krijgen kinderen minder de kans om in de natuur te spelen. Nochtans hoef je het niet ver te zoeken, natuur is er overal. Wat denk je van een insectenzoektocht met je peuter? Kleine kinderen kunnen erg geboeid kijken naar hoe een vlieg of spin voorbij komt. En oudere kinderen gaan supergraag met een vergrootglas op tocht in de natuur. Fris zelf je geheugen op met de namen van enkele vogels, bloemen, …. en leer deze aan je kinderen. 

Breng de natuur een stukje dichter bij

In de tuin of op de vensterbank kun je samen met de kinderen een eigen tuintje aanleggen in bloempotten of een zaaibak. Kinderen vinden niets leuker dan zelf bloemen en groenten te zaaien en te zien hoe het zaadje of klein plantje groeit tot een volwassen plant. Ooit al gehoord van een insectenhuis ? Hoe je een bloempothuisje voor hommels en andere logementen maakt vind je op www.natuureducatie.be Ook een zandbak is bij veel kinderen een groot succes en staat garant voor uren buitenspeelplezier. En voor de ouders en kinderen die graag muziek maken …. wie kan het snelst fluiten op een grassprietje?

Meer informatie over opvoeden vind je op www.groeimee.be
Meer ideeën over kinderen en natuur vind je op www.milieueducatie.be

03/05/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.