Opvoedtips

Feest in huis

Sommige ouders zien het groots, anderen kiezen voor een klein gezellig feestje thuis. De druk om uit te pakken met dure uitjes, traktaties of zelfgemaakte decoratie is tegenwoordig groot. Maar de meeste kinderen amuseren zich minstens even goed op een eenvoudig feestje.

Samen zijn

Een feest draait in hoofdzaak om gezellig samen zijn en niet om hoeveel versieringen, cadeautjes of activiteiten er voorzien zijn. Sterker nog, een spectaculaire uitstap of focussen op cadeautjes kan ervoor zorgen dat jullie net minder aandacht hebben voor elkaar. Uiteindelijk wil je je kind met een feestje toch vooral meegeven dat je tijd wil maken voor hem/haar en voor zijn/haar familie of zijn/haar vrienden. 
 
Sommige activiteiten kunnen een kind wel enthousiast maken, maar geven je kind in werkelijkheid weinig kansen om contact te maken met de genodigden op het feest. Naar de cinema gaan is bijvoorbeeld leuk, maar geeft niet veel mogelijkheden om te lachen, te spelen of te praten met elkaar. 

Onderschat de klassiekers niet

Sommige ouders zijn bang dat ze hun kind de hele dag moeten ‘bezighouden’. Heel wat kinderen en jongeren vinden het fijn om eens niet gebonden te zijn aan een planning en samen met hun vrienden, neefjes of nichtjes gewoon een namiddag vrij te kunnen doorbrengen. Al is het wel handig om iets achter de hand te hebben indien nodig.
 
Vaak verwachten kinderen niet zo veel als je zou denken. Jongere kinderen vinden naar de binnenspeeltuin gaan waarschijnlijk leuk, maar daarom niet leuker dan samen vrij spelen thuis of in het park. Heel wat kinderen amuseren zich nog het best met gewone activiteiten voor hun leeftijd. Klassiekers zoals zakdoek leggen, waterspelen bij warm weer of één twee drie piano lijken voor jou misschien afgezaagd, maar zijn voor veel jonge kinderen nog steeds een topper. Voor oudere kinderen blijven slaapfeestjes een leuke manier om met vrienden samen te zijn.

Om ter creatiefst

Voor sommige mensen lijkt feestjes organiseren meer op een hobby: thema’s uitdenken, decoratie knutselen, dagen op voorhand taarten en cakes bakken, opdrachten verzinnen, … Ze sparen kosten noch moeite om een themafeest uit te werken. Dat kan leuk zijn, maar hoeft zeker niet.
 
Met een beetje fantasie kunnen kinderen een simpele activiteit of een alledaags voorwerp vanzelf omtoveren tot een spannende safaritocht, een giftige toverdrank of een schitterend kasteel. Kinderen zijn vindingrijk genoeg en hebben daar heus geen speciale attributen voor nodig. En anders maken ze die toch gewoon zelf tijdens het feest?

De handen in elkaar slaan

Een verjaardag, een diploma, een communie… het zijn gebeurtenissen die voor de leeftijdsgenoten van je kind ongeveer gelijktijdig plaatsvinden. Ook hun ouders denken misschien na of en hoe ze een feestje geven. Al eens gedacht om samen met andere ouders een feestje te organiseren? Door samen te werken, kan je de kosten drukken en de taken verdelen. Als je geen feestje samen met anderen geeft, kan je wel hulp vragen aan buren, vrienden of familie bij het voorbereiden of opruimen. Zo zorg je voor jezelf als ouder en wordt het allemaal een stuk haalbaarder. 

Rustmoment

Op een feest kan het soms aardig druk worden. Is er niet meteen een (buiten)ruimte waar je kind naar hartenlust zijn energie kwijt kan? Dan kan het een goed idee zijn om vooraf na te denken wat je kan doen om je kind af en toe tot rust te brengen. Veel kinderen vinden het niet gemakkelijk om hun gedrag aan te passen als er gevraagd wordt ‘om het wat rustiger aan te doen’.  Door materiaal aan te bieden voor een rustige activiteit (bv. puzzels, boeken, knutselgerief) of iets lekkers om te eten of te drinken te presenteren, geef je je kind een adempauze en help je hem/haar om tot rust te komen. 

Vieren op verschillende manieren

Sommige mensen grijpen elke kans om een feest te organiseren. Anderen kiezen voor één moment waarop ze verschillende gelegenheden vieren. Zo sla je meerdere vliegen in één klap. Je kan er ook voor kiezen om geen feest te organiseren, en daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Misschien komt het deze keer niet goed uit, of hebben jullie meer aan een gezellige maaltijd onder elkaar, ontbijt op bed, een leuke brief of een dikke knuffel om iets bijzonders te vieren? Een feestje is maar één manier om een gebeurtenis onder de aandacht te brengen.

Meer weten?

  • Er bestaan heel wat eenvoudige spelletjes waar kinderen verzot op zijn. Jeugdwerker.be maakte een lijst met binnen-spelletjes die niet enkel leuk zijn voor de jeugdbeweging, maar die jullie ook thuis kunnen spelen. Ook op heel wat andere websites vind je spelletjes.
  • Spelen met Dora, Winnie of Spiderman? Deze klassiekers zijn in een modern kleedje gestoken en lijken zo nóg leuker. Ken je zelf een leuk spel? Dan kan je het dichter bij de leefwereld van je kind brengen door er een figuur bij te betrekken die je kind kent (bv. een televisiefiguur, figuur uit zijn/haar lievelingsboek, muziekartiest,...)
  • Ook op onze Pinterest pagina over spelletjes, knutselen en over kinderfeestjes kan je heel wat ideeën opdoen.
  • Welkje hapjes zet je op tafel? Krijg inspiratie door deze verzameling gezonde, leuke en lekkere hapjes voor kinderen. En ze zijn nog makkelijk te maken ook.
02/05/2014

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.