Opvoedtips

Een gsm, kinderspel?

Vraagt jouw kind ook om een gsm of smartphone? Met alle technologie om ons heen, is het logisch dat steeds meer kinderen nieuwsgierig zijn en zelf de laatste snufjes willen uitproberen.

Er is geen wet die stelt vanaf welke leeftijd een kind een gsm mag hebben. Elk kind en elke context is anders, en binnen elk gezin gelden eigen regels. Als je zou beslissen dat je kind een gsm krijgt, dan kunnen onderstaande tips jullie op weg zetten.

Tring triiiing, maar wie doet de k’tsjing?

Als je kind een gsm heeft, dan is het belangrijk dat jullie daar duidelijke afspraken rond maken. Wie betaalt de gsm, en wat gebeurt er wanneer de gsm kapot is? Kiezen jullie voor een abonnement of een prepaid kaart? Soms kan het een goed idee zijn om je zoon of dochter mee te laten sparen of bijleggen voor zijn/haar gsm. Ook over andere aspecten van het gsm-gebruik maken jullie best samen goede afspraken: internetgebruik, gsm op de kamer of tijdens het eten, … Probeer je kind daarbij te betrekken: hoe ziet hij/zij de kosten? Waarvoor wilt hij/zij de gsm of smartphone gebruiken? Welke afspraken stelt je kind zelf voor? Zo versterk je zijn/haar autonomie en is de kans ook groter dat hij/zij met de afspraken akkoord gaat.

:-)

Soms gebruiken ouders de gsm van hun kind om zoon- of dochterlief te controleren. Naast bellen of sturen waar je kind is, kan het fijn zijn om hem/haar af en toe ook een ‘leuk’ smsje te sturen: veel plezier wensen op school of tijdens zijn/haar hobby, iets wat jou deed lachen of aan je kind deed denken, … Zo toon je interesse in je kind en stimuleer je een positieve band.

“Ist eten klr?”

Een gsm mag niet de normale vorm van communicatie vervangen. Als je kind een gsm heeft, maak dan duidelijk dat bellen en sms’en een mogelijkheid is om met elkaar te praten, maar dat dat niet in de plaats mag komen van een gesprek met elkaar. Je mag het gerust niet OK vinden als je kind er bij wijze van spreke een gewoonte van maakt om vanuit zijn/haar kamer jou te sms’en of het eten al klaar is. 

Meer weten?

Beslissen of je kind wel of geen gsm mag, is niet altijd gemakkelijk. Op de themapagina Gsm en smartphone vind je meer informatie die je kan helpen om de knoop door te hakken.

04/03/2014

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.