Veel gestelde vragen

Liefje wil de eerste keer blijven slapen

Mijn dochter (16) heeft nu drie maanden een vriendje. Ze wil graag dat hij dit weekend na een feestje bij haar blijft slapen. Hoe spring ik hier mee om?

 
Fijn dat je dochter zo open de vraag stelt, en dat ze voelt dat ze hierover bij jou terecht kan! Praten over seks met je kind is immers belangrijk, maar niet altijd zo gemakkelijk. 
13 jaar is momenteel de gemiddelde leeftijd waarop jongeren een eerste tongzoen uitwisselen. De eerste geslachtsgemeenschap hebben ze gemiddeld op de leeftijd van 16, 17 jaar.
Elke jongere heeft een eigen tempo in beleven van seksualiteit
Al die eerste keren (een lief, zoenen, voelen, seks) kunnen fijne ervaringen zijn als enkele voorwaarden voldaan zijn. De eerste keer komt best verwacht, zodat de jongere er zich kan op voorbereiden. Goede informatie is belangrijk, net als de gelegenheid om het veilig te doen. Jongeren willen ook hun eigen tempo kunnen volgen, en beleven hun eerste keren liefst binnen een relatie. 
 
Seksuele voorlichting, een vervolgverhaal
Het moment dat je kind vraagt of zijn of haar vriendje mag blijven slapen, is wellicht niet het eerste moment dat er over seks gepraat wordt in het gezin. Ben je reeds gewend om in een open klimaat over dit thema te praten, is het vast makkelijker om ook over blijven slapen een goed gesprek te hebben. 
 
Veilig vrijen
Als je kind klaar blijkt voor zijn eerste seksuele ervaringen, is veilig vrijen zeker een gespreksonderwerp. Veilig vrijen betekent dat je kind zich beschermt tegen ongewenste zwangerschap en tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Neemt je dochter al langer de pil, dan is het goed om te vertellen dat een condoom nodig is om andere risico’s uit te sluiten. Niet elke jongere is er zo happig op om dit met zijn of haar ouders te bespreken. Je kan je kind doorverwijzen naar de jongerenwebsite van Sensoa. Daar komen ook onderwerpen aan bod als onzeker voor die eerste keer, het beste standje, vragen die je als ouder vaak ook niet zo comfortabel vindt om te beantwoorden.
 
Geen druk
Een voorwaarde voor een fijne eerste keer is dat je dochter (of zoon) het eigen tempo kan volgen en geen druk voelt om dingen te doen waar zij/hij nog niet aan toe is. Jongeren halen veel info over seksualiteit van vriend(inn)en en uit media. Leg uit dat jongeren soms opscheppen over hun ervaringen met seks. Benadruk dat je kind zijn eigen grenzen bewaakt, en dat A zeggen niet automatisch leidt tot ook B doen. Verliefdheid kan een erg overheersend gevoel zijn, waardoor jongeren makkelijker over hun grenzen gaan om hun liefje niet te ontgoochelen. Vraag je kind ook op andere momenten regelmatig eens wat hij of zij over een onderwerp vindt, en toon respect voor die mening. Dat doet wonderen voor het zelfvertrouwen.
 
Afspraken en grenzen
Een eerste keer een liefje dat blijft slapen, is niet alleen voor je kind een grote stap. Ook als ouder is het opnieuw een moment van loslaten, je kind zelfstandiger zien worden. Maak goede afspraken over hoe vaak het kan (je wil als gezin ook nog wel eens tijd onder elkaar doorbrengen), en enkele huisregels als fatsoenlijk gekleed door huis lopen en de badkamer niet met z’n tweeën opeisen bijvoorbeeld. Een vleugje humor in deze gesprekken doet vaak wonderen.
 
LOVE rules
Een handig letterwoord om te onthouden op welke manier je de gesprekken met je tiener over seksualiteit kan aanpakken, is LOVE. 
Let op je puber: weet waar hij/zij mee bezig is, hou de vinger aan de pols wat veranderend gedrag betreft.
Open communicatie: niet alleen waarschuwen over gevaren en risico’s van seks, maar ook eens vragen hoe het voelt om verliefd te zijn, of hoe een vriend(in) zich voelt na een relatiebreuk.
Voorbeeld: je omgang met je partner of andere mensen, en hoe je praat over anderen hun seksleven, vertelt veel over hoe je hierover denkt. Woorden als ‘slet’ of ‘janet’ geven je kind snel een bepaald beeld mee.
Er zijn: pubers moeten weten dat ze altijd bij hun ouders terecht kunnen. Ze hebben enerzijds privacy en ruimte nodig om te experimenteren, anderzijds blijft de ouderlijke steun erg belangrijk.
 
21/02/2017

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.

jongeren seksualiteit eerste keer