Veel gestelde vragen

Hoe vertel ik dat we gaan scheiden?

Mijn man en ik hebben pas besloten dat we uit elkaar gaan. We wonen voorlopig nog in hetzelfde huis maar slapen niet meer in één bed. Hoe bereiden we ons dochtertje (4 jaar) voor op de nakende scheiding?

Kinderen merken meer dan je denkt

Aan jullie beslissing gaat vast een periode vooraf van spanningen en misschien zelfs conflicten. Hoe sterk je je ook probeert te houden voor je dochter, waarschijnlijk heeft zij toch al aangevoeld dat er iets aan de hand is. Het is dan ook heel belangrijk om daar open met haar over te praten. Anders bestaat het risico dat ze in haar fantasie allerlei verklaringen gaat bedenken en dat ze zichzelf als schuldige gaat zien. Maak haar dus zeker duidelijk dat zij niet schuldig is en dat jullie haar even graag blijven zien.

Samen vertellen?

Als het mogelijk is, kan je best samen met je ex-partner aan je kind vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Probeer voor je het gesprek aanvat al samen enkele afspraken duidelijk te stellen. Wie gaat waar wonen en hoe zal jullie verblijfsregeling eruit zien? Lukt het niet om dit samen te doen, dan kan jij het beste zelf het initiatief nemen om er me je dochtertje over te praten. Ze zal sowieso een tijdje moeten wennen aan het idee en daar kan je dus best zo tijdig mogelijk mee beginnen. Haar goed voorbereiden en open en duidelijk zijn, zal haar veel helpen.

Moeilijke emoties

Hoe je kind zal reageren is moeilijk te voorspellen. Zorg er in elk geval voor dat er ruimte is voor haar om boos te zijn, of verdrietig, opstandig… Het is immers ook voor haar een hele brok om te verwerken. Probeer samen met haar te verwoorden wat er in haar omgaat en eventueel samen oplossingen te zoeken voor de dingen die haar dwars zitten. Daarnaast is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Ook voor jou is dit immers absoluut geen makkelijke periode. Je voortdurend sterk houden voor je kind is niet aan te raden. Je kind mag weten wat er in je omgaat, dat ook jij verdrietig bent of boos, zonder dat je daarom de schuld bij iemand legt of haar overlaadt met jouw bekommernissen.

Geen schuldigen

In het heetst van de strijd kan het soms bijzonder moeilijk zijn om geen schuldige aan te wijzen. Kinderen lijden immers niet zozeer onder een scheiding op zich, als wel onder de conflicten die ermee gepaard gaan. Dat kan betekenen dat je voor jezelf jouw gevoelens omtrent je partner moet kaderen. Het mooiste geschenk dat je je kind kan geven is de ruimte om zowel jou als haar papa graag te zien.

29/04/2013

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.