Opvoedtips

Zakgeld

Zakgeld krijgen is voor kinderen een manier om de waarde van geld te leren kennen en om te leren hoe met geld om te gaan. Kinderen leren zo met een beperkt budget een bepaalde periode te overbruggen. Ze leren ook dat niet alles kan en dat er gespaard moet worden voor grotere uitgaven.
Er is geen wet die bepaalt dat kinderen zakgeld moeten krijgen. Als ouder beslis je zelf of je jouw kinderen zakgeld geeft. Kies je voor zakgeld geven, dan vind je hier enkele tips.

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen voor het eerst zakgeld krijgen, ligt in Vlaanderen rond de zes jaar. Vanaf deze leeftijd begrijpen kinderen stilaan de betekenis van geld, hoewel ze het geld waarschijnlijk direct willen uitgeven. Jonge kinderen kunnen nog niet zo goed op lange termijn denken en zien het nut van sparen nog niet echt in. Als ze ouder worden, krijgen ze meer interesse voor geld en hebben ze ook meer besef van tijd.

Hoeveel zakgeld?

Er is geen regel die bepaalt hoeveel zakgeld je kan geven. Volgende twee zaken kunnen je wel helpen om een bedrag te bepalen.

  • De financiële situatie van je gezin: welk bedrag is haalbaar?
  • Wat je kind met het geld moet doen. Mag alles uitgegeven worden aan snoep? Moet de gsm- kaart, kledij, het uitgaan, cadeautjes ermee betaald worden? Of moet er een deel gespaard worden? Het kan interessant zijn om samen alle uitgaven eens op een rijtje te zetten en te kijken hoeveel zakgeld voldoende is.

Regelmaat is belangrijk

Geef je kind een realistisch en vast bedrag. Geef zakgeld voor een niet al te grote periode en op een vast moment. Deze duidelijkheid maakt leren omgaan met geld makkelijker.

Nooit genoeg

Veel kinderen geven zakgeld snel uit of vinden dat ze te weinig zakgeld krijgen. Dat is normaal. Ze willen namelijk veel zaken onmiddellijk hebben en kunnen nog niet zo goed uitstellen. Wil jouw kind meer geld en is het oud genoeg om zelf geld bij te verdienen? Dan kan dat het perfecte moment zijn om je kind aan te sporen een vakantiejob te zoeken.

10/04/2013

Reacties

Ik ben 17, ik krijg geen zakgeld, maar mijn zus van 13 wel.. Wat kan ik doen? Ik moet bijna alles zelf betalen

Onze website en e-mail dienstverlening Opvoedingslijn is vooral gericht naar ouders.  We reageren toch even kort op jouw vraag,Het zal vast niet fijn zijn voor jou om vast te stellen dat jij geen zakgeld krijgt en je zus van 13 wel. In elk gezin wordt er anders omgegaan met zakgeld. Om te begrijpen  waarom je ouders deze beslissing genomen hebben, kan je proberen met hen hierover een gesprek aan te gaan. Misschien kunnen zij jou verklaren waarom ze het zakgeld zo regelen en wat er eventueel kan veranderen?Vind je het moeilijk om hierover met je ouders in dialoog te gaan, of  heb je graag wat hulp bij de voorbereiding van dat gesprek, dan kan je terecht voor een gesprek bij www.awel.be. Dat kan telefonisch maar ook via mail of chat. Ook bij www.jac.be (jongeren adviescentrum) ben je welkom met je vragen. vriendelijke groetenDe Opvoedingslijn

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.