Veel gestelde vragen

Hoe omgaan met verschil in zindelijkheid thuis en op school?

Mijn zoontje (bijna 3 jaar) is thuis perfect zindelijk. Alleen op school lukt het blijkbaar niet en de juf spreekt me er op aan. Ik voel me daar heel ongemakkelijk bij want thuis lukt het wel. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij ook op school netjes op het toilet gaat?

Eigen ritme

De meeste kinderen worden zindelijk tussen 2 en 4 jaar. Je zoontje zit dus heel mooi op schema, maak je daar alvast geen zorgen om! Zindelijk worden is een individueel proces, je kan een kind niet dwingen om zindelijk te worden. Een nieuwe omgeving of een onbekende situatie kan het proces beïnvloeden. Dat de juf je er op aanspreekt, is uiteraard geen fijn gevoel. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het thuis wel lukt en op school niet. Dat kan gaan om een persoonlijke ‘klik’ met de juf maar net zo goed om heel praktische redenen. Leerkrachten staan vandaag de dag bijvoorbeeld vaak voor heel grote klassen. Een kindje dat nog ‘ongelukjes’ heeft, een broekje dat moeilijk open gaat of luiers verversen: het betekent een extra belasting voor de juf maar tegelijk kan het zijn dat je zoontje daardoor wat verloren loopt in de grote groep.

Druk

Tracht de aandacht voor het zindelijk zijn even te laten voor wat het is en vooral de focus te leggen op de goede relatie tussen je zoontje en de school/zijn juf. Positieve aandacht voor alle andere dingen die goed lopen en wat minder druk op het zindelijk zijn, zouden kunnen helpen. Je zoontje voelt de spanning rond dit thema zeker aan en kan zich daardoor onbewust gespannen voelen. 

Gesprek met de juf

Je gevoel dat de juf er een probleem van maakt, wil niet zeggen dat dat persoonlijke kritiek is. Je kan het immers ook zien als een uitnodiging om dieper in gesprek te gaan. Vaak beperken contacten tussen ouders en leerkrachten zich tot korte gesprekjes bij het brengen of halen en is er weinig tijd en ruimte om te nuanceren. Wat dan gezegd wordt, kan al eens harder aankomen dan het bedoeld is en kan dan ook beter als een aanleiding gezien worden om verder te praten. Neem dus samen de tijd voor een gesprek waarin jullie beiden je bekommernissen kunnen uiten, verwachtingen op elkaar afstemmen en samen naar een oplossing toewerken.

29/08/2017

Reacties

Ik heb hetzelfde probleem, thuis is onze dochter zindelijk, maar ook bij oma en opa en op vreemde plaatsen komt ze zeggen dat ze moet plassen. Maar in school lukt het totaal niet. Ze zegt het zelfs niet aan de juf als ze moet gaan en ook niet als ze al geweest is en heel haar broek nat is.. hoe kunnen we dit oplossen?

Beste ouder,
jouw dochter is thuis en zelfs elders perfect zindelijk maar op school lijkt het maar niet te lukken. Belangrijk is om te proberen nagaan wat daar de reden voor zou kunnen zijn. Is ze bijvoorbeeld nogal verlegen op school en durft ze de juf zelf niet aanspreken? Of gaat ze op school zo op in haar spel of taakjes dat ze de signalen van haar lichaam negeert? Moet ze op school misschien op een toiletje terwijl ze thuis een potje gewoon is? Of is ze nog behoorlijk onder de indruk van alle drukte op school en durft ze haar stemmetje niet laten horen? De juf is alvast een eerste persoon om in deze zoektocht te betrekken.
Door de reden te kennen, kan je alvast een stap in de richting van een oplossing zetten. Zo zou de juf haar af en toe eens kunnen aanspreken om te vragen of ze moet gaan. Dan hoeft je dochter niet zelf het initiatief te nemen en wordt ze eraan herinnerd op tijd en stond een plasje te doen. En in sommige klasjes wordt een potje in de klas gezet voor de kleuters die het nog moeilijk hebben met een toilet. Wordt er ook op gezette tijden met alle kleutertjes naar het toilet gegaan? Dat kan voor je dochter enerzijds positief zijn: zo leert ze van naar anderen te kijken. Maar het kan ook net zijn dat die drukte voor haar wat te veel is en dat ze liever in alle rust even alleen kan gaan plassen.
Kortom, een pasklaar antwoord op je vraag is er niet. Voor heel wat kleutertjes en hun ouders is het zindelijk worden een zoektocht en gaat het met vallen en weer opstaan. Hoe vervelend die natte broeken ook zijn, vaak is geduld oefenen de beste oplossing. Een positieve aanpak waarbij je aandacht schenkt aan de dingen die wel goed gaan, kan je kind het vertrouwen geven om ook op vlak van zindelijkheid een stap voorwaarts te zetten. Natte broekjes zijn ook voor de juf waarschijnlijk best vervelend. We zouden je dan ook aanraden om samen naar een oplossing te zoeken zodat noch zij noch jij het gevoel hebt er alleen voor te staan.
Vriendelijke groet,
De Opvoedingslijn

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Niet gevonden wat u zocht? We helpen je graag verder.