Boekentip

Voorlezen in de opvang en thuis

Ik ben Saloua, een verzorgster en mama van 2 fantastische kindjes. Voorlezen is voor mij iets dat zowel thuis als op mijn werk belangrijk is.
 
Mijn zoon is 7 jaar en kan al goed alleen lezen. Hij zit in het 2de leerjaar en leest graag aan zijn zusje voor. Hij vindt het vooral leuk als we samen strips lezen. Om beurt lezen we een tekstballon.  Hij neemt spontaan een boek om te lezen. Hij leest heel goed en daar ben ik best wel trots op.
Mijn dochter is bijna 18 maanden en is een heel vrolijk en speels kind. Zij kijkt graag in boeken en brabbelt over wat ze ziet. Een bal herkent ze en kan ze al goed benoemen. Zij vindt samen in boekjes kijken en fijn, vooral als ik benoem wat we zien. Ze zegt me dan ook na. De klanken zijn alvast hetzelfde!
Ik lees ook elke avond voor wanneer ze in hun bedje liggen.
 
Mijn zoon is dol op de stripboeken van Jommeke, maar ook de boeken die hij meekrijgt van school, vallen in de smaak.
Wij gaan ook regelmatig in de bib op zoek naar boeken die hij leuk vindt: over dinosaurussen, spoken of moppenboeken.  Mijn dochter is dol boekjes met luikjes en voelboeken. Ze gaat dan zelf op ontdekking.
 
Taal is heel belangrijk om te kunnen communiceren onderling. Wist je dat je al met kinderen vanaf 0 jaar aan de slag kan met boeken? Voorlezen is een belangrijk aspect. Het is niet alleen plezierig maar ook rustgevend  en goed voor de ontwikkeling van elk kind, jong en ouder. Het stimuleert en prikkelt de fantasie. Het is ook iets wat je samen doet met je kind: op ontdekking in het boek en samen de prenten bekijken.
 
Bij ons in de leefgroep hebben we een verjaardagtas gemaakt. In de tas zit een boek over jarig zijn. De  prenten uit het boek hebben we vergroot en in plastiek mapjes gebundeld. In dit grote boek mogen de baby’s zelf bladeren. Er zitten ook kleurplaten in en verschillende voorwerpen die in het boek voorkomen zoals een slinger, verjaardagskroon,…. Telkens als er een kindje jarig is nemen we de verteltas en gaan we in ons leeshoekje zitten.  We lezen het verhaal, zingen liedjes en tonen de voorwerpen. We wijken ook al eens af van het verhaal. Bijvoorbeeld als er een poesje in het verhaal voorkomt, dan zingen we een liedje over een poes. 
De kinderen kennen de liedjes, verhalen en de bewegingen/gebaren. Ze proberen ze ook na te bootsen.
 
Onze baby’s hebben een favoriet boekje ‘Tommie zoekt Purk’. Het gaat over een varkentje dat zoek is. Het boekje heeft luikjes waar de kindjes zelf achter gaan piepen of het varkentje daar is. Natuurlijk vinden ze het varkentje en dat vinden de kindjes super leuk!
 
 
 
25/01/2017

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.