Boekentip

Mmm... een taart! Susanne Strasser (Hoogland & Van Klaveren, 2016)

En toen was er taart
Een voorleestip door An Stessens, moeder van Saar (1,5) en medewerker bij Iedereen Leest

 

Zij is anderhalf. Ik ben zevenendertig. Ik vind boeken leuk (en belangrijk). Zij vindt boeken leuk. Ze eet ervan en ze gaat erop staan (hoewel ik haar zeg dat ze daar met haar anderhalf stilaan te oud voor is). Ze bladert erin. Ze ziet alle honden lang voor ik ze zie (‘woef woef’). Ze slaat ze dicht, gooit ze aan de kant, neemt het volgende boek.

Ik probeerde wel eens iets voor te lezen. In de zin van: dicht bij elkaar, boek opengeklapt, zij luistert, ik lees voor. Boekentaal, moeilijke woorden enzo, goed voor haar woordenschat. We zouden dan samen naar een prent kijken, ik zou vragen wat ze zag, wie mama konijn was en wie kindje konijn, en zij zou antwoorden. En als het klaar was, zouden we naar de volgende pagina gaan. En dan van voor af aan. Gezellig.

Nouja.

Niet dus. Van dat hele voorlezen kwam voorlopig niet veel. Dan nam ik een boek en klom zij op mij en op het boek tegelijk. Dan trok ze het uit mijn handen, ging ze wijzen en iets zetten dat ik al dan niet begreep. Dan bladerde ze, hup hup, drie vijf zeven pagina’s verder, hup hup, boek uit, volgende.

Maar nu! Nu is er Mmm… een taart! van Susanne Strasser. Dat gaat over een taart die ergens hoog op een vensterbank staat. Veel te hoog voor een beer die honger heeft. Zelfs nog veel te hoog voor een beer, een hond, een varken, een konijn, een haas, een kip en een kikker op elkaar. Het verhaal zit vol herhaling en beesten (‘woef woef’). Op het einde is er een valpartij (‘boem’), en dan komt er een kindje en is er taart voor iedereen (‘njam njam’).

Het zal aan haar leeftijd liggen, het zal aan het boek liggen, het zal aan mij liggen, maar Mmm… een taart! is het eerste boek dat we samen lezen. In de zin van: dicht bij elkaar, vertellen, wijzen, kijken, volgende pagina, en weer van voor af aan.

11/05/2016

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.