Boekentip

Jongens- en meisjesboeken, bestaan ze?

Het thema van de jeugdboekenmaand ‘M/V/X, je bent wie je bent’ die begin maart startte, speelt mooi in op deze vraag. Lezen jongens en meisjes anders? Houden ze van dezelfde boeken, of kiezen ze verschillende verhalen? Frans Hoes, leraar in het zesde leerjaar van basisschool De Zevensprong, heeft uit zijn ervaring in de klas geleerd dat het antwoord niet zo eenduidig is. Hij blogt hierover in het kader van de Jeugdboekenmaand.

Er bestaat absoluut een groep jongens die je alleen verleidt met stoere avonturenverhalen. En de (puber)meisjes die vallen voor zoetsappige chicklit & co zitten ook op onze school. Gelukkig kan je daarnaast zowat alle jongens als meisjes met gemak verleiden voor een goed verhaal, ongeacht het geslacht van het hoofdpersonage.

Een goed verhaal verleidt met gemak zowel jongens als meisjes

Wanneer je dan toch op zoek gaat naar verhalen die gaan over stoere avonturen of romantische voorvallen, kies je best zorgvuldig en ga je ook daar voor kwaliteit. Enkele interessante avonturenboeken zijn Brandon Chase (10+) van B.B. of de Broederbandreeks (12+) van John Flanagan. Kinderen die je met geen stokken aan het lezen krijgt, durven wel eens vallen voor deze goeie ouderwetse (en dikke) avonturenboeken. Vaak helpt het als je eerst een stukje voorleest om ze ‘mee’ in het verhaal te krijgen. Uiteraard kan je ook kiezen voor een luisterversie van deze verhalen. De luisterpuntbibliotheek begeleidt scholen hierin en ondersteunt op die manier lezers die het moeilijker hebben.

Leuke boeken met een sterk meisje als hoofdpersonage zijn Hotel Bonbien (9+) van Enne Koens en Spijkerzwijgen (10+) van Simon van der Geest. Ook Meisje in het rood  (9+) van Aaron Frisch is een fijn verhaal met een wel erg dapper Roodkapje in de hoofdrol . Meegenomen is dat het boek (op groot formaat) prachtig is vormgegeven. In het ontroerende Suikerspin (10+) van Derk Visser vechten twee meisjes op een schrijnende manier tegen de spoken die hun gezin in de greep houden. 

Het loont echter om andere boeken aan te bieden die gewoon goed geschreven zijn en waarin jongens en meisjes elkaar perfect in evenwicht houden. Anna Woltz staat hier met stip bovenaan en leverde met Alaska (11+) alweer een sterk verhaal af over een epileptische jongen en zijn hulphond. Ook in Keverjongen (10+) van M.G. Leonard en Paard met laarzen (10+) van Jef Aerts staan jongens en meisjes elkaar bij en leren ze van mekaar. In een ongedwongen sfeer ontwikkelen zich sterke verhalen die nét dat tikkeltje anders en origineler zijn dan de rest van het hedendaagse boekenaanbod.   

Ook volwassenen kunnen erg genieten van een sterk jeugdboek. Vaak is de grens met volwassenliteratuur bijzonder dun. De jongensvriendschap in De zee zien (15+) van Koos Meinderts is hartverscheurend mooi beschreven en laat vrijwel iedere lezer met verstomming achter. Het boek werd in 2016 niet voor niks bekroond met de Boekenleeuw.  Maar ook Zout van de zee (15+) van Ruta Sepetys is een aanrader van formaat.  Deze beklijvende jeugdroman, waarin jongens én meisjes afwisselend de hoofdrol spelen, beschrijft bijzonder pakkend een onbekende scheepsramp op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Voor volwassenen die een keer ‘all the way’ willen gaan is er sinds kort Het boekenboek van Mirjam Noorduijn en Veerle Vanden Bosch. In dit inspirerende naslagwerk maak je kennis met de Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur binnen de context van de internationale en volwassen boekenwereld.  Aan sterke hoofdpersonages - meisjes én jongens – alvast geen gebrek in dit lees- kijk- en bladerboek!

Frans Hoes, leesbevorderaar en leerkracht 6de leerjaar Basisschool De Zevensprong in Ham.

De boekentips rond het thema 'M/V/X, je bent wie je bent' geselecteerd door Iedereen Leest vind je hier:

3-6 jaar

6-9 jaar

9-12 jaar

12-15 jaar

 

15/03/2017

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.