Boekentip

Het tutje van Leon

Ik ben Leila, kindbegeleidster bij de peuters in een kinderopvang en zelf mama van een lieve dochter van twee.
 
Op mijn werk lezen, zingen of spelen we een rustig spel voor het middageten samen met alle peuters. Dit is een vast moment dat elke dag terugkeert. In de namiddag is er steeds tijd voor een activiteit. Dit kan lezen, knutselen, buitenspelen,… zijn. Lezen en zingen is een fijne manier om met taal bezig te zijn met de kinderen.
 
In de namiddag stel ik dan wel eens de vraag wie er zin heeft om een boekje te lezen. 
De peuters die zin hebben nemen dan plaats op de zeteltjes. Peuters die liever verder spelen, kunnen dit. Niemand wordt verplicht om te komen lezen.
 
Sommige kindjes hebben nood aan een extra knuffelmoment tijdens een activiteit. Tijdens het lezen neem ik dan een kindje op de schoot. Zo kan ik hem/haar ook meer betrekken bij het verhaal.
 
Het grote verschil tussen voorlezen voor een groep peuters en thuis voor mijn dochtertje is het 1 op 1 moment dat je hebt. Thuis is het vaak rustiger en heb je tijd om voor te lezen zonder te veel afleiding. Het voordeel van lezen voor een groep is dat kinderen elkaar stimuleren en veel van elkaar leren. We stellen vragen over prenten en de kinderen krijgen tijd om te antwoorden. Sommige kinderen vertellen zelf wat ze zien en weten vaak al wat er gaat volgen. 
 
Tijdens mijn laatste voorleesmoment koos ik voor het boekje van ‘Het tutje van Leon zit in de weg’
Ik merk zowel in de opvang als thuis dat kindjes vaak heel erg gehecht zijn aan hun tutje. Dit boekje speelt dus in op hun leefomgeving.
 
Het is een leuke manier om over het tutje te praten en te leren wanneer we een tutje wel of niet gebruiken.
 
Het boekje heeft heel mooie prenten met daarbij telkens een korte tekst waar je zelf leuke vragen bij kan stellen en interactie creëert.
Zoals : “Oei, Leon wil zijn tanden poetsen met zijn tut in de mond. Gaat dat?” 
Je ziet dan meteen de kinderen heel enthousiast antwoorden en zo kan je hen er goed bij betrekken.
 
19/07/2016

Reacties

Ja , dit boekje is echt een aanrader!
Mijn dochtertje was ook direct mee met het verhaal en sedertdien snapt ze dat ze overdag eigenlijk geen tutje meer nodig heeft :-)

Groetjes,
Kim (mama van Rafi)

Reageer

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.